Topnyheder

Tidligere klimabenægter: Løgne fik mig til at indse, at jeg tog fejl

Topchefen for en tænketank turnerede i årevis med budskabet om, at mennesket ikke har indflydelse på klimaet. Det ændrede sig, da han fandt ud af, hvilke løgne og vildledninger der lå bag den klimabenægtende bevægelse.

Selvom FN's klimapanel konkluderer, at mindst halvdelen af den globale opvarmning siden 1950'erne skyldes menneskets aktiviteter, og 198 forskningsinstitutter bakker op om, at mennesket er den primære årsag til klimaforandringerne, er der fortsat en bevægelse, som kæmper imod denne konsensus.

Jerry Taylor, tidligere vicepræsident i den libertarianske tænketank Cato Institute og nuværende præsident af tænketanken Niskanen Center, var blandt de klimabenægtere, der stadig forsøger at så tvivl om klimaforskningen, som kobler global opvarmning og klimaforandringerne til menneskets udledning af drivhusgasser.

"De havde gjort det, velvidende at det var vildledning"

Som klimabenægter var han mest aktiv i 1990'erne, hvor han ligefrem kunne leve af at skrive benægtende indlæg og taler. Men en tv-debat i begyndelsen af 2000'erne med stifteren af mediet Climate Progress, fysiker Joe Romm, fik ham til at tvivle på sin overbevisning.

Det fortæller han i et interview med theintercept.com.

"Jeg var på live-tv og refererede til 1988, da klimaforsker James Hansen aflagde vidnesbyrd i Senatet, hvor han sagde, at han forudså en massiv opvarmning. Jeg argumenterede for, at der nu var gået over et årti, og at vi ved at se på temperaturerne kunne konstatere, at han ikke havde ramt rigtigt. Efter vi blev færdige med programmet og fik makeuppen fjernet i baglokalet, sagde Joe til mig: 'Har du overhovedet læst det vidnesbyrd, som du lige har snakket om?' og da jeg sagde til ham, at det var noget tid siden, svarede han: 'Jeg vil råde dig til at læse det igen og dobbelttjekke det'. Han fortalte, at nogle af Hansens forudsigelser havde ramt fuldstændig plet. Så jeg gik tilbage til mit kontor og genlæste James Hansens vidnesbyrd. Og Joe havde ret."

"Efterfølgende talte jeg med nogle af de klimaskeptikere, der havde forberedt argumentet for mig, og det viste sig, at de havde gjort det, velvidende at det var vildledning," siger Jerry Taylor til theintercept.com.

Siden begyndte han at tvivle mere og mere på sin sag. Han oplevede, at den samme historie blev fortalt igen og igen i forskellige varianter, men at den underliggende videnskab bag kritikken slet ikke holdt stik.

Det økonomiske argument smuldrede også

Jerry Taylor valgte at stoppe med at tale imod forskningen og faldt i stedet tilbage på økonomi, hvor han fortsat argumenterede for, at det ikke kunne svare sig økonomisk at modkæmpe klimaforandringerne. Også dette arbejde smuldrede for ham.

Først fordi hans ven juraprofessor Jonathan Adler skrev en forskningsartikel om, at man ikke kan retfærdiggøre, at særligt de fattigste borgere bliver taberne ved klimaforandringerne, blot fordi Vesten har holdt fast i den klimabelastende, forurenende vækst - heller ikke selvom det kan betale sig økonomisk.

Siden var det en snak med Goldman Sachs' tidligere chef for risikostyring Bob Litterman, der sagde, at klimaforandringerne medfører en lang række ubekendte faktorer, som er umulige at forudsige konsekvenserne af.

"Jeg fortryder meget af det," siger Jerry Taylor om sit arbejde i 90'erne.

"Jeg ville ønske, at jeg havde været mere varsom og bedre undersøgt de argumenter, som jeg fremsatte."

I interviewet siger han desuden, at han har snakket med flere republikanere, og at han vurderer, at mellem 40 og 50 af medlemmerne i Repræsentanternes Hus og 10-12 i Senatet ikke selv tror på den klimabenægtende dagsorden, som de fremfører.

"De leder alle efter en vej ud af det benægtende fængsel, som Tea Party (politisk bevægelse, red.) har sat dem i. Men de er ikke sikre på, hvad det republikanske svar helt bør være, og hvornår det politiske vindue er åbent," siger Jerry Taylor.

Han arbejder i dag som præsident for den libertarianske tænketank Niskanen Center, hvor han bl.a. arbejder for at omvende klimabenægtere til klimaforkæmpere.

Den forskningsbaserede organisation Union of Concerned Scientists forklarer på tre minutter, hvordan vi ved, at menneskets aktiviteter har forårsaget klimaforandringerne.

Forskningen bakker op

Selvom der stadig i dag er kritikere af den etablerede klimaforskning og adskillige politikere, der hævder, at mennesket ingen eller minimal indflydelse har på klimaforandringerne, siger forskningen noget helt andet.

I sin femte klimarapport, der baserer sig på den seneste klimaforskning konkluderer FN's klimapanel IPCC med mindst 95 procents sikkerhed, at menneskets aktiviteter har forårsaget det meste af den målte øgning af varmen i overfladetemperaturen siden 1950.

Derudover har flere studier fundet en klar konsensus blandt klimaforskerne om, at menneskets udledning af drivhusgasser er den største årsag til de nuværende klimaforandringer. Et af de seneste konsensusstudier var i 2015, da James L. Powell i en gennemgang af over 24.000 klimastudier fandt en konsensus på over 99,9 procent.

198 forskningsinstitutter har underskrevet en erklæring, der bakker op om konklusionen - det samme har 376 forskere, herunder 30 nobelprisvindere, i et åbent brev samt over 800 forskere i en underskriftsindsamling.

I samme åndedrag kan nævnes et feltstudie fra 2015, der påviste en direkte sammenhæng mellem global opvarmning og den øgede koncentration af drivhusgasser i atmosfæren.

Kritikere har forsøgt sig