Topnyheder

Omfattende studie: Mere skovfældning kan udrydde hundredtusindvis af arter

En biologisk katastrofe er nært forestående, hvis mennesket fortsætter med at fælde skovene, advarer forskere bag nyt studie. Flere arter kan være udryddet, uden at vi har bemærket det.

Adskillige dyrearter er i fare for at blive udryddet pga. menneskets fældning af skov, viser et nyt studie. Foto: Pixabay

Hundredtusindvis af dyrearter risikerer at uddø ganske snart, hvis mennesket fortsætter med at fælde primær skov - altså uberørt natur.

Det viser et nyt stort studie, der som det første inden for sit felt baserer sig på lokale datasæt - i alt 875 - for at give en vurdering af udryddelsen af dyrearter flere steder rundt om i verden. Det skriver det videnskabelige medie phys.org.


Forskerne har opdelt dyrearterne i 10 kategorier og træer i en 11. kategori og fandt, at 18 pct. af arterne i hver kategori - bortset fra store pattedyr og myg - er i fare, og at tallet er godt 28 pct. i syv af kategorierne.


Sammenlagt havde skovområder forstyrret af menneskelig aktivitet 41 pct. færre arter end uberørte områder. Desuden er de berørte områder domineret af udbredte arter som rotter og den lille ildmyre.


"Den overordnede konklusion ved dette studie er, at ethvert markant tab af primær skov vil resultere i adskillige udryddelser på tværs af mange grupper. Der er god grund til at mene, at disse resultater er konservative, så den reelle effekt er sandsynligvis endnu større. Selv hvis vi mange steder bevarer skov af en slags, kan disse skove ende med at blive tomme, medmindre vi beskytter dem permanent mod fældning," siger studiets medforfatter lektor John Alroy fra Department of Biological Sciences, ifølge phys.org.Masseudryddelse kan være sket

Forskerne vurderer samtidig, at flere dyrearter i de tropiske egne kan være blevet udryddet på grund af skovfældning, uden at vi kender til det.


"En masseudryddelse kan være sket for næsen af os, fordi vi ikke ved nok om de mange sjældne arter, der er mest sårbare over for udryddelse," siger John Alroy og tilføjer, at der er brug for mere forskning i de tropiske egne for at komme nærmere et svar.


Selvom tropiske skove kun dækker omtrent 10 pct. af Jordens landareal, er de hjemsted for op mod 75 pct. af alle arter i verden.


Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE