Topnyheder

Forskere vil forsøge at genopbygge gletsjer med kunstig sne

Et forsøg med kunstig sne er undervejs i Schweiz - det kan bane vejen for en omfattende menneskelig genopbygning af smeltende gletsjere verden over.

Kunstig sne kan blive det næste våben mod global opvarmning. Forskere planlægger at dække den schweiziske gletsjer Morteratsch til med kunstig sne, der skal virke som et kølende skjold på bjergets is og forhåbentlig få gletsjeren til at vokse igen. Forsøget i denne størrelsesorden er det første af sin slags i verden. Det skriver New Scientist.


Ved en nylig konference for forbundet European Geosciences Union i Wien, Østrig, forklarede idémanden Johannes Oerlemans, Utrecht University i Holland, at det hvide snedække vil have en kølende effekt, da det er med til at reflektere sollyset tilbage. Et af problemerne med, at gletsjere og iskapper rundt om i verden smelter, er, at det skaber mindre lyse overflader og flere mørke, hvilket absorberer solens varme og dermed forstærker den globale opvarmning.


Til formålet er Morteratsch oplagt: Gletsjeren er svundet i længde fra 8,5 km i 1860 til 6 km i dag, og der smelter årligt 30 til 40 meter.4.000 snemaskiner

I første omgang skal et pilotprojekt dog afgøre, om forsøget får grønt lys; Johannes Oerlemans og hans kolleger skal i en sæson sprøjte sne ud på en lille kunstig gletsjer for at se, om det virker. Lykkes det, er håbet, at den schweiziske regering til finansiere projektet med Morteratsch.


Johannes Oerlemans vurderer, at der skal bruges 4.000 snemaskiner til at øge gletsjerens længde med op mod 800 meter inden for de næste 20 år, og bærer forsøget frugt, kan det være med til at bane vej for lignende projekter verden over.


Matthias Huss fra University of Freiburg, Schweiz, er dog skeptisk over for det forestående forsøg med Morteratsch:


"Vi kan sagtens gøre sådan noget, og vi kan gøre det ganske effektivt - metoden virker i teorien. Men omkostningerne forbundet med så lille et område i et stort bjergområde med gletsjere er enorme."


Se øverst i artiklen et nyhedsindslag om global opvarmnings påvirkning på gletsjere.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE