Topnyheder

Alternativet: Al offentlig mad skal være økologisk

Det offentliges fødevareindkøb skal hurtigst muligt være helt økologisk, foreslår Alternativet i anledning af årets Økodag, der falder den 23. april

De offentlige køkkener bør udelukkende købe økologiske varer senest i 2025. Her ses økolog Lars Skytte. Foto: Wasabifilm.dk

Mens tusindvis af danskere søndag fejrer årets Økodag ved at besøge økologiske landmænd og opleve køerne komme på græs, foreslår Alternativet, at fødevareindkøb i stat, regioner og kommuner bliver økologisk senest i 2025 og gerne allerede i 2020.


"Vi når i disse år den ene økologiske milepæl efter den anden. Forbrugere og landmænd bliver vildere og vildere med økologi, og derfor er det helt oplagt, at det offentlige går forrest og er med til at drive udviklingen i en endnu mere positiv retning," siger Christian Poll, landbrugsordfører i Alternativet.


Den tidligere regerings Økologisk Handlingsplan 2020, der blev præsenteret i 2012 indeholdt en hensigtserklæring om 60 procents økologi i offentlige køkkener, men den er Alternativet nu klar til at hæve markant.


"Da den tidligere regering satte målet om 60 procent økologi i offentlige køkkener, tænkte mange, at det var en ordentlig mundfuld, men det har vist sig at være en inspirerende målsætning, som virkelig har flyttet køkkenerne. Derfor er vi nu klar til at hæve ambitionsniveauet endnu mere. For os er succeskriteriet, at alle offentlige fødevareindkøb lever op til det, der hedder guldmærket i det økologiske spisemærke. Det vil sige 90-100 procent økologi," siger Christian Poll.Gode erfaringer fra Randers

Erfaringer fra Regionshospital Randers, der er nået op på at servere 93 procent økologisk mad, og som det første hospital har fået det økologiske guldmærke for at servere mellem 90 og 100 procent økologisk, viser tilmed, at omlægningen til økologisk mad kan gennemføres, uden at det koster ekstra.


"Når de offentlige køkkener serverer økologisk mad, kommer de til at tænke mere i at købe sæsonvarer og klimavenlige produkter, viser erfaringerne. Og når det så ikke engang behøver at koste mere, er det bare med at komme i gang med omstillingen til 100 procent økologi," siger Christian Poll.


Alternativet ønsker, at forslaget om økologisk fødevareindkøb bidrager til omstillingen af landbruget til at være helt økologisk i 2040.Forbund ønsker også høje ambitioner

Det lader da også til, at branchen bakker op om mere økologi i køkkenerne. For få dage siden bragte Altinget en klumme fra Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Perry, der skrev, at den økologiske målsætning skulle fortsætte efter 2020.


"Hvis vi skal undgå en tilbagerulning, må politikere i regioner og kommuner komme ind i kampen og støtte op om økologi i de måltider, som dagligt serveres overalt til byens borgere på for eksempel hospitaler, i daginstitutioner og på plejehjem. Den økologiske dagsorden har på mange måder været en øjenåbner. Man kan kalde den en kærkommen ’disrupter’, som har tvunget både landbrug og køkkener til at gentænke arbejdsgange, det kulinariske og det faglige håndværk," skrev Ghita Perry, der står i spidsen for forbundet, som er både fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.


Det offentlige fødevareindkøb løber ifølge Madkulturen op i ca. 4 mia. kr. årligt, og estimater har vist, at en omlægning til 75 procent økologiske fødevarer i den offentlige cateringsektor vil øge det økologisk dyrkede areal med omtrent 20.000 hektar og beskytte cirka 30 milliarder liter grundvand for mødet med pesticider.


Danmark har i dag verdensrekord i økologi, for de danske forbrugere køber en større andel økologisk end nogen andre landes forbrugere. Sidste år blev der i detailhandlen solgt økologi for 9,5 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,5 mia. i forhold til året før.


Det økologiske produktionsareal er vokset med 21 pct. fra 2015 til 2016 og udgør nu lidt over otte procent af Danmarks samlede landbrugsareal, svarende til over 300.000 fodboldbaner eller knap 75 pct. af Fyns størrelse.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE