Topnyheder

Er det i orden at slå dyr ihjel for at lære mere om dem?

Et nyt studie har gjort os klogere på fisks følelsesmæssige reaktioner - men de måtte betale med deres liv. Hvornår kan det forsvares at slå dyr ihjel i videnskabens navn? Kan det overhovedet forsvares?

Dyreforsøg omfatter alt fra fisk over marsvin og hunde til aber. Det rejser dog også etiske spørgsmål. Foto: understandinganimalresearch.co.uk

Et nyt studie i zebrafisks sociale tankeproces møder kritik, fordi fiskene måtte aflives i forbindelse med forskningen.


Forskerne bag studiet mener at have fundet kognitive fællestræk mellem zebrafisken og mennesket, og de håber, at det kan gøre folk bevidste om, at fisk også er følende individer og dermed blive mere opmærksomme på deres velfærdsbehov.En "ret høj pris" at betale

Dr. Penny Hawkins, zoolog og forskningsleder ved dyreværnsorganisationen RSPCA's britiske afdeling, mener imidlertid, at det var en "ret høj pris", som fiskene måtte betale, for at forskerne kunne nå frem til deres resultater. Det skriver The Independent.


Hun kritiserer desuden brugen af den bedøvelse, som blev givet til fiskene før aflivningen - ifølge hende irriterer den dem, og der findes bedre alternativer, fortæller hun.


Hun føler sig derfor splittet, fordi man har aflivet dyr for at få folk til at tænke over dyrenes forhold.


Studiets leder, Rui Oliveira fra ISPA Instituto Universitárioi Lissabon, Portugal, siger til avisen, at alle regler for bedøvelse blev fulgt, og at han ikke var bekendt med et bedre alternativ.


Hvad mener du? Kan det retfærdiggøres at slå dyr ihjel for at lære mere om dem, så folk kan blive bevidste om deres behov og følelser, hvilket på længere sigt kan højne dyrevelfærden?


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE