Topnyheder

Organisationer: Skammeligt at Esben Lunde aflyser naturmål

Tre af Danmarks største miljøorganisationer kritiserer miljøminister Esben Lunde Larsen for at have opgivet de naturmål, som Danmark har forpligtet sig til internationalt.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) anser det for urealistisk, at Danmark når at opfylde sine naturmål. Foto: Thomas Rousing/flickr

"For slapt", "skammeligt" og "generationstyveri".


Danmarks tre store miljøorganisationer Verdensnaturfonden, Verdens Skove og Danmarks Naturfredningsforening kritiserer i hårde vendinger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), efter at han mere eller mindre åbent har opgivet en række naturmål, som Danmark ellers har forpligtet sig til internationalt.


”Det er alt for tidligt at smide håndklædet i ringen. Argumentet om, at andre lande også er bagud, er søgt. Det er simpelthen for slapt, at Esben Lunde Larsen ikke vil prøve at nå de naturmål, Danmark har forpligtet sig til. Vi har tydeligvis en miljøminister, der er uinteresseret i naturen,” siger Bo Normander, programleder for skov og biodiversitet hos WWF, i en fælles pressemeddelelse fra organisationerne.


Verdens Skove mener, at regeringen har taget for meget hensyn til landbruget på bekostning af naturen.


”’Hvad med de andre’ er altid et dårligt argument for ikke at leve op til sit eget ansvar. Regeringen har ladet hensynet til landbrug, drift og produktion veje tungere end hensynet til naturen. Nu, hvor effekten af denne politik kommer frem, giver man op i stedet for at forstærke indsatsen. Det er skammeligt,” understreger også Jan Ole Haagensen, sekretariatschef i Verdens Skove.Danske arter i tilbagegang

Den seneste Novana-rapport over den danske naturs tilstand viser, at mange danske dyre- og plantearter fortsat er i tilbagegang, trods målet om at vende denne udvikling.


”Der er nogle alarmerende tendenser. For 11 ud af de 17 naturtyper, hvor vi har overvågningsdata fra perioden 2004 til 2015, er der tegn på en forværring af tilstanden,” sagde Bettina Nygaard, seniorrådgiver ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, til Altinget i forbindelse med rapportens udgivelse.


Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, mener, at det er på tide, at andre partier tager et ansvar.


”Når regeringen ikke vil, så må Folketingets øvrige partier tage ansvaret på sig, skabe det nødvendige flertal og løfte opgaven. Ellers afleverer vi en fattigere natur end den, vi selv overtog og dét vil være et generationstyveri af de helt store,” siger hun.Jorden er i en masseudryddelsesfase

Internationale studier viser, at der på verdensplan forsvinder rekordmange arter. Biodiversiteten er globalt så presset, at forskere nu taler om Jordens sjette masseudryddelse af arter. Også i lyset af den internationale biodiversitetskrise mener de grønne organisationer, at Danmark ikke kan tillade sig at opgive indsatsen for at stoppe tabet af arter.


”Hvis ikke engang et velstående land som Danmark orker at leve op til sine internationale naturforpligtelser, hvordan skal vi så forvente, at mindre rige lande bevarer deres truede natur?” spørger Jan Ole Haagensen fra Verdens Skove.


Esben Lunde Larsens udtalelse faldt på et nyligt samråd med Miljø- og Fødevareudvalget. Her sagde han, at det er urealistisk, at Danmark og andre lande når målet om at bremse tabet af biodiversitet i 2020 under den såkaldte Aichi-aftale. Han vil heller ikke love nye tiltag, der skal hjælpe Danmark i mål.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk