Topnyheder

Vi har fire år tilbage, før klimaaftale kan blive umulig at opfylde

Vi har sandsynligvis kun fire år tilbage at handle i, hvis vi skal undgå, at den globale opvarmning når 1,5 grader. Herefter vil det være for sent, viser en ny analyse.

Der blev marcheret for klimaet under klimatopmødet i Paris i 2015. Nu kan det snart være for sent at begrænse opvarmningen til maksimalt 1,5 grader. Foto: Takver/flickr

Fire år eller hvad der svarer til en dansk valgperiode. Det er tidsrammen, vi har at handle i, hvis verden skal undgå, at den globale opvarmning når 1,5 grader celsius. Sådan lyder det i en analyse fra Carbon Brief, der er et medie, som har specialiseret sig i klimaet og har bl.a. flere forskere tilknyttet redaktionen.


Analysen tager udgangspunkt i de seneste tal fra 2016 for udledningen af drivhusgasser, da der blev udledt 36,4 mia. ton drivhusgasser fra afbrændingen af fossile brændstoffer og produktionen af cement. Det er blot en beskeden stigning på under 1 pct. i forhold til 2015, men stadig en så massiv udledning, at der er 66 procents risiko for, at kloden om 4,06 år er blevet 1,5 grader varmere end niveauet før den industrielle revolution.


I forbindelse med Parisaftalen blev nationerne enige om at holde opvarmningen på under 2 grader, mens der blev indgået en tillægsaftale, hvori de aftalte at arbejde henimod en maksimal opvarmning på 1,5 grader.


Netop de 2 grader når vi med 66 procents risiko om 19,1 år med den nuværende udvikling, lyder vurderingen, mens der er 66 procents risiko for en opvarmning på 3 grader om 54,2 år.Måler flere scenarier

Carbon Briefs analyse tager udgangspunkt i FN's klimapanel IPPC's CO2-budgetter. De er beregninger af, hvor mange drivhusgasser, vi kan udlede, før vi når hhv. 1,5 grader, 2 grader og 3 graders opvarmning.


En række klimamodeller beregner så sandsynligheden for, at vi med en vis udledning kan holde os under en given temperatur, og efterfølgende ser man på, hvad de fleste modeller er enige om.


Det skal dog siges, at man ikke umiddelbart kan sammenligne alle slags CO2-budgetter, da institutter kan opgøre enhederne forskelligt.Professor: Målet er nærmest umuligt

I august sidste år afholdt IPCC et klimamøde, hvor et af mødepunkterne var konsekvenserne af, at man overskred en global opvarmning på 1,5 grader.


Glen Peters, der er forsker ved Center for International Climate and Environmental Research i Oslo, Norge, sagde dengang, at det snarere handler om, hvor meget man kommer til at overskride målene, end hvordan man holder sig under dem.


Nogenlunde samtidig kaldte Chris Field, professor ved Stanford University, USA, og medlem af IPCC's klimagruppe, 1,5 gradersmålet for "umuligt" eller i hvert fald "meget, meget svært at opnå".


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE

<