Topnyheder

H&M kæmper for klodens fremtid med omfattende plan

H&M har netop fremlagt en gennemgribende bæredygtighedsstrategi i samarbejde med Verdensnaturfonden. Virksomheden vil leve op til Parisaftalens krav.

H&M har fremlagt en bæredygtighedsstrategi, der sætter virksomheden helt i front, når det handler om klimaambitioner i tøjbranchen. Foto: H&M/pr

Tøjbranchen er en af de mest forurenende industrier på kloden, både i form af miljøskadelige kemikalier og et tungt klimaaftryk. Det vil den svenske tøjkæde H&M nu gøre noget ved.


Kæden har derfor indgået et såkaldt 'Climate Saver'-samarbejde med Verdensnaturfonden (WWF) om en bæredygtighedsstrategi, der bl.a. har fokus på klimaet og miljøet. Det oplyser WWF på sin hjemmeside.


Ifølge WWF sætter H&M’s nye klimastrategi virksomheden i spidsen for tekstilsektoren på klimaområdet.


"Vores samarbejde med H&M viser, at det netop er via de gode partnerskaber, at vi kan gøre den største forskel for naturen og klimaet. Via dialog og strategiske samarbejder har WWF Verdensnaturfonden i mange år talt for mere bæredygtig produktion og forbrug til fordel for os alle sammen. Vi er stolte af vores nye Climate Savers-aftale med H&M og ser frem til samarbejdet for et bedre klima," siger John Nordbo, der er WWF's danske klimachef.H&M går længere end konkurrenter

H&M vil sikre, at hverken produktionen eller forbruget belaster klimaet, men i stedet påvirker det i en positiv retning senest i 2040, hvilket betyder, at H&M vil reducere flere drivhusgasser, end der udledes i hele værdikæden. Ambitionen gælder altså også underleverandørerne, og det er et punkt, hvor H&M går længere end mange andre virksomheder, lyder det fra WWF.


Kæden vil også sænke sin direkte og inddirekte CO2-udledning med 85 pct. i 2020 i forhold til 2014 og sikre, at dens klimamål er på linje med Parisaftalen og den seneste klimaforskning.


Desuden vil den mindske sit gennemsnitlige energiforbrug og styrke sit miljø- og klimapolitiske arbejde på tværs af kloden. Samtidig skal alle tekstilmaterialer komme fra genbrug eller bæredygtige kilder i 2030. Sidste år indsamlede kædens butikker 16.000 ton brugte tekstiler - det tal skal op på 25.000 ton i 2020.


"Vi ønsker at bruge vores størrelse og omfang til at lede forandringen mod cirkulær og genanvendelig mode, samtidig med at vi gør vores virksomhed endnu mere fair og lige. Det er derfor, at vi har udviklet en ny strategi, der sigter efter at tage vores arbejde med bæredygtighed til et helt nyt niveau," siger Anna Gedda, bæredygtighedschef hos H&M Group.Strøm fra grønne kilder

H&M er allerede godt på vej til at få al sin strøm fra vedvarende kilder. Sidste år blev 96 pct. af virksomhedens energiforbrug verden over forsynet fra vedvarende energikilder, og CO2-udledningen reduceret med 47 pct. i forhold til 2015.


Tekstilbranchen har da også en omfattende påvirkning på miljøet og klimaet. Den bruger tusindvis af liter vand, skadelige kemikalier og en masse fossile brændstoffer i forbindelse med produktionen af tøj. Blot en enkelt T-shirt kan bruge op mod 1.400 liter vand i produktionen. Også pesticidforbruget er enormt: Bomuld udgør omtrent 5 pct. af den globale landbrugsproduktion, men står for ca. 10 pct. af det samlede pesticidforbrug.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk