Topnyheder

Forskere laver energi fra solen - uden solceller

Med hjælp fra solen og en ny teknologi kan forskere omdanne CO2 til energi uden brug af solceller. Det kan være et vigtigt redskab i kampen mod global opvarmning.

Liang-shi Li (yderst t.h.) og hans forskerhold har opfundet en energieffektiv metode til at omdanne CO2 til CO. Foto: pr

Et internationalt forskerhold af kemikere ledt af Liang-shi Li fra Indiana University, USA, har udviklet en energieffektiv metode til at producere energi fra solens stråler uden brug af solceller. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.


Forskerne har udviklet et molekyle, der kan bruge enten solens stråler eller elektricitet til at konvertere CO2 til kulilte (CO), der kan bruges som brændstof. CO udleder dog CO2 ved afbrænding, og derfor er det afgørende, at CO2'en igen omdannes til CO, så gassen indgår i et kredsløb. Det er netop, hvad forskernes molekyle er i stand til.


"Kulilte er et vigtigt råmateriale i mange industrielle processer. Det er samtidig en måde at lagre energi såsom CO2-neutralt brændstof på, eftersom man ikke udleder mere CO2 i atmosfæren, end man allerede har fjernet," siger Liang-shi Li til hjemmesiden.Et middel mod global opvarmning

Fjerner man et iltatom fra CO2, bliver det til CO, der er en yderst giftig gas, men som kan afbrændes direkte eller omdannes til syntesegas, og gennem årene har flere forskere arbejdet på at udvikle og effektivisere måder til at omdanne CO2 til energi. Det kan potentielt sænke menneskets CO2-udledning og endda absorbere drivhusgassen fra atmosfæren og dermed mindske dens opvarmende effekt på kloden.


I 2013 kunne forskere fra Georgia University præsentere en lignende teknologi, hvor de ved hjælp af fotosyntese kan omdanne CO2 til biobrændsel. Liang-shi Lis forskerholds opfindelse er dog - så vidt vides - den mest energieffektive metode, der til dato er fundet.


Der er stadig et stykke vej for forskerne, før teknologien kan blive kommerciel. Næste skridt er at gøre molekylet endnu kraftigere, ved bl.a. at forlænge dets levetid.


Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of the American Chemical Society.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE