Topnyheder

Lille dansk virksomhed står bag banebrydende miljøtiltag

Glem grænseværdier. En lille dansk virksomhed bruger som den første i verden en fødevareemballage, der opererer med nulværdier; altså er den helt fri for skadelige kemikalier og tungmetaller.

Holdet bag Fairdig - fra venstre: medejer Jesper Pøhler, direktør og medejer Nadia Christensen og direktør og medejer Lise Andersen. Foto: pr

Det er noget af en verdensnyhed, som den tre personer store danske virksomhed Fairdig, der ligger nær Amager, kan præsentere. Virksomheden, der producerer klimavenlige færdigretter, er nemlig den første til at bruge en fødevareemballage af biologisk nedbrydeligt karton med trykfarver helt uden skadelige stoffer. Det oplyser Fairdig i en pressemeddelelse.


Ofte tilsætter trykkerier kemikalier og tungmetaller, og det er disse kemikalier, som Fairdigs emballage undgår. I stedet er sværten baseret på majsmel.


Fairdigs yderemballage er produceret med det nye miljøcertificeringsmærke Cradle to Cradle, som opererer med nulværdier. Dvs. at de gængse grænseværdier, som almindelige fødevareemballager opererer under, og hvor små mængder af skadelige kemikalier er tilladt, helt er fjernet fra emballagen.Plantebaserede økologiske retter

Det er dog i første omgang kun omslaget, der er nedbrydeligt, men målsætningen er, at hele emballagen kan forsvinde på biologisk manér.


"Det er lidt vildt, at vi er de første, der bruger denne form for emballage. Det er et vigtigt skridt for os, og det betyder enormt meget, at der ingen skadelige kemikalier eller tungmetaller er i de forskellige tryk og papmaterialer," siger direktør og medejer af Fairdig Nadia Christensen.


Alle retter er økologiske og plantebaserede, netop fordi kødproduktionen er en belastning for klimaet. Virksomhedens produkter er lige nu tilknyttet nemlig.com, men den satser på, at produkterne vil være at finde på de fysiske butikshylder inden længe.Er ikke helt i mål

Fairdig vil gerne være 1oo pct. klimavenlig, men målet er ikke nået endnu. Nadia Christensen forklarer, at virksomheden lige nu arbejder med at gøre klistermærket på bagsiden af kartonemballagen samt plastikbakken helt miljø- og klimavenlige.


"Vi vil med små skridt ændre den måde, vi allesammen tænker på, når det kommer til fødevarer og forbrug. Derfor giver vi forbrugeren en grøn løsning, så klimaaftrykket på sigt bliver lavere. Vi deler allesammen ansvaret for en mere bæredygtig fremtid," siger Nadia Christensen.


Cradle to Cradle-certificeringen er blandt de allerskrappeste miljøcertificeringer. Mærket sikrer, at et produkt ikke forurener, ikke tærer på jordens ressourcer, og at det efter brug indgår i naturens eget cirkulære kredsløb. Den 100 pct. bionedbrydelige emballage er produceret af KLS Pureprint.


Dansk Erhverv er enig i, at det er nødvendigt med udvikling inden for miljørigtig emballage, men at der også er andre faktorer at tage hensyn til.


"Det er klart, at det her fokus på det miljøvenlige tryk er rigtig fint, men miljøpotentialet og nødvendigheden afhænger af, hvordan affaldshåndteringen er i landet," siger Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef hos Dansk Erhverv, til business.dk.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE