Topnyheder

Studie: Køer vil kæmpe for at komme ud på græs

Det er tilsyneladende ikke nok for køerne at være indenfor i en lun stald med masser af mad. Ny forskning viser, at de kæmper for at komme på græs.


Det kan godt være, at stalden er lun og fyldt med mad, men det er ikke nok for malkekøerne: De vil udenfor og græsse. Det viser et nyt canadisk studie fra University of British Columbia (UBC), oplyser universitetet på sin hjemmeside.


"Vores resultater viser, at køerne er stærkt motiverede for at være udenfor," siger studiets hovedforfatter, Marina von Keyserlingk, der professor i dyrevelfærd ved UBC.

I studiet lærte 22 køer, at de skulle skubbe til en port for at nå frem til maden og for at komme udenfor. Forskerne lagde løbende mere og mere vægt på portene, så de blev hårdere at åbne, for derved at kunne måle hvor intenst køerne ønskede at komme gennem portene.


Det viste sig, at flertallet af køerne - 59 pct. - skubbede mindst lige så hårdt eller hårdere for at komme ud som for at komme hen til maden. Særligt om aftenen ville de ud, kunne man konstatere ud fra overvågningsbilleder.


Se overvågningsbilleder fra studiet her (eksternt link).



Kun 14 pct. kommer på græs

Forskerne henviser desuden til tidligere studier, der har vist, at køerne foretrækker at være indenfor, når temperaturen og fugtigheden er høj, men at de så vil ud om aftenen.


Pernille Fraas Johnsen, der er chefkonsulent for landbrugsafdelingen ved Dyrenes Beskyttelse, er ikke overrasket over resultatet.


"Det viser jo, at det er vigtigt for køer at komme ud på græs, og at selv om staldene i dag opfylder køernes basale behov for foder, vand og hvilepladser, så har køerne stadig behov for at komme ud på græs, hvor de kan bevæge sig frit og udføre deres naturlige adfærd," siger hun til Globalen.


Hun mener derfor, at det er problematisk, at kun 14 pct. af de danske konventionelle malkekøer kommer på græs ifølge den seneste opgørelse fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug under Aarhus Universitet. Alle danske økologiske malkekøer skal på græs i sommerhalvåret.


Studiet 'Dairy cows value accuess to pasture as highly as fresh feed' er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.



Se da økokøerne blev lukket ud på græs sidste år ved Norup Østermark.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE