Topnyheder

Danmark er blandt skurkene på klimaliste

EU-landene skal forhandle en ny klimalov på plads, men ingen af landenes ambitioner matcher klimaaftalen, og Danmark er blandt de mere uambitiøse nationer.

Danmark rangerer som nr. 14 på listen over EU-nationernes klimaambitioner. Foto: News Øresund - Johan Wessman©

Danmark er på ingen måde grøn bannerfører på klimaområdet, når det drejer sig om de forestående forhandlinger om en ny klimalov i EU.


Loven skal dække 60 pct. af unionens CO2-udledning og vil sætte bindende mål for transport-, bygnings-, landbrugs og affaldssektoren i perioden 2021-2030, og en analyse sender Danmark ned mod bunden bag lande som Estland, Ungarn og Slovakiet.


Miljøorganisationerne Transport & Environment og Carbon Market Watch har analyseret hvert lands politiske oplæg til forhandlingerne, som finder sted i juni, og har rangeret landene alt efter deres ambitionsniveau. Danmark ender på en 14. plads med en score på 20 ud af 100. I top tre ligger hhv. Sverige, Tyskland og Frankrig.Danmark vil ikke lukke smuthuller

I vurderingen af Danmark lyder kritikken, at vi ikke har forsøgt at forbedre EU-Kommissionens oplæg, for eksempel at foreslå at smuthuller i loven lukkes, og at arealforbruget begrænses.


Danmark får også kritik for at bakke op om, at man kan kompensere for sin øgede CO2-udledning ved at plante flere træer - miljøorganisationerne påpeger, at det er nødvendigt både at plante flere træer og sænke sin udledning. Desuden ønsker Danmark muligheden for at gøre brug af CO2-kvoter, der er tilovers, hvilket vil gavne Danmark i tilfælde af øget udledning.


Danmark har heller ikke anmodet om en hyppigere revidering af klimamålsætningerne frem for de femårige møder, som er foreslået af Kommissionen, og mens vi har accepteret at skære CO2-udledningen med 39 pct. i 2030, vil vi ikke overgå målet, og vi har heller ikke sat en efterfølgende og mere langsigtet målsætning.Sverige i top - Polen i bund

Sverige topper listen med 67 point, fordi landet foreslår, at en række smuthuller i loven bliver lukket, og planlægger at skære sin CO2-udledning med mere end de 40 pct., som EU-Kommissionen har lagt op til.


Ingen af landene har dog målsætninger, der matcher, hvad der ifølge klimaaftalen fra Paris er nødvendigt for at holde den globale opvarmning på maksimalt 2 grader celsius.


I bunden ligger Polen, Italien, Spanien og Tjekket, der alle ønsker at svække Kommissionens oplæg. Førstnævne ligger allernederst med blot 2 point.I sin analyse nævner Transport & Environment og Carbon Market Watch, at EU's foreslåede klimalov i en ambitiøs udgave kan give renere luft og bedre affaldshåndtering - medmindre den altså ender med at blive svækket.


Onsdag har Globalen via mail kontaktet Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, som har kvitteret for at have læst den, men der er ikke kommet noget svar. Globalen ville gerne vide, hvorfor Danmark rangerer så lavt på listen.


Se hele listen her (eksternt link).


Foto: News Øresund - Johan Wessman©


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE