Topnyheder

Alternativet: Det offentlige skal købe bæredygtigt tøj

Sygeplejersker, politimænd og soldater skal have tøj, der er miljømæssigt og socialt bæredygtigt produceret. Det foreslår Alternativet, der lægger op til ny statslig indkøbsstrategi af tekstiler.

Bomuldsproduktionen er både miljø- og klimabelastende. Det skal man tage højde for, når staten indkøber tøj, mener Alternativet. Foto: Kimberly Vardeman/flickr

Danmark bør gøre langt mere for at fremme mere bæredygtig produktion af tekstiler, som i dag er en af verdens mest forurenende industrier.


Alternativet foreslår derfor, at det offentlige via indkøb af tekstiler og tøj til offentligt ansatte som eksempelvis sygeplejersker, politimænd og soldater i højere grad skal være bæredygtigt, så det ikke får så store negative konsekvenser for natur og mennesker, som det er tilfældet i dag. Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.Alternativet ønsker, at statens samlende indkøb af tekstiler og tøj inden for cirka 5-10 år er miljøvenligt og ansvarligt produceret. Derfor skal det offentliges indkøbsstrategi revideres senest i 2018, så den sikrer større indkøb af tekstiler, der er certificeret under ordninger som eksempelvis GOTS.


"Produktionen af tøj og tekstiler er en af de største miljøsyndere overhovedet. Den bygger på massivt forbrug af sprøjtemidler og vandressourcer, ligesom den fører til stor udledning af CO2. Vi synes derfor, det er helt oplagt, at det offentlige bidrager til at fremme den miljøvenlige og ansvarlige produktion," siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører for Alternativet.Verdens mest sprøjtede afgrøde

Bomuld er verdens mest sprøjtede afgrøde, og hvert år udsættes 77 millioner bomuldsbønder for sprøjtegifte.


Ifølge Clean Clothes Campaign bruges en tredjedel af verdens pesticider i bomuldsproduktion, og der bliver brugt op mod et kilo kemikalier og 3.000 liter vand til at fremstille en t-shirt. Op mod 20 pct. af al vandforurening fra verdens industri kommer tøjindustrien, i forbindelse med at tøjet farves og behandles med kemikalier.


Det er noget, vi alle bør tage alvorligt, mener Rasmus Nordqvist:


"Mange danskere har efterhånden taget de økologiske fødevarer til sig, men de fleste ved desværre ikke, hvor skadelig tøjproduktion er, så der er god grund til, at staten går foran som det gode eksempel på dette område," siger Rasmus Nordqvist.

Det danske tøjforbrug, der for hver dansker løber op i cirka 16 kilo årligt, går ud over naturen i de lande, hvor tøjet fremstilles, og en rapport fra Miljøstyrelsen viser, at man sender en regning på knap 12 kroner videre til natur og miljø i det land, hvor tøjet er produceret, hver gang man køber en t-shirt.


Produktionen af tøj er også klimabelastende, da den står for udledningen af 10 pct. af verdens samlede udledning af CO2.Det behøver ikke være dyrere

Miljøstyrelsen har i forbindelse med de bæredygtige indkøb, der generelt foretages i staten, erfaret, at grønne indkøb ikke behøver være dyrere.


"I Alternativet har vi som bekendt fokus på, at der skal være overskud på tre bundlinjer, den økonomiske, den grønne og den sociale, men når erfaringerne viser, at det ikke behøver at være dyrere at købe bæredygtige produkter, så er det da bare med at komme i gang," siger Rasmus Nordqvist.


Globalen

henrikhindby@globalen.dk