Topnyheder

Amerikanerne har sænket deres klimabelastning ved at spise færre bøffer

Amerikanernes klimaaftryk fra fødevareforbruget er blevet lavere, fordi de spiser mindre kød, lyder konklusionen i en ny rapport. Forbruget forventes dog at stige igen.

Amerikanerne har skåret mærkbart i deres kødforbrug, og det gavner klimaet. Således er en amerikaneres udledning af drivhusgasser forbundet med fødevareforbruget faldet med 9 pct. i perioden 2005 til 2014; fra 1.932 kg til 1.762 kg.


Det fremgår af en ny rapport fra den amerikanske miljøorganisation Natural Resources Defense Council (NRDC). Det skriver flere medier.


Befolkningen har skåret forbruget af rødt kød med 19 pct., hvilket svarer til, at man har undgået forureningen fra 39 mio. bilers kørsel på et år. Desuden drikker amerikanerne mindre mælk, spiser mindre svinekød, skaldyr og højfruktose majssirup, der også er klimabelastende. Til gengæld er deres indtag af ost, smør og yoghurt, som ligeledes udleder store mængder drivhusgasser i produktionen, øget.Bekæmper klimaforanringer med gaflen

Ifølge NRDC's fødevareekspert Sujatha Bergen viser udviklingen, hvordan selv små kostændringer kan have en mærkbar effekt.


"Der er en meget tæt sammenhæng mellem mindsket indtag af rødt kød og en reducering i udledningen af drivhusgasser," siger hun ifølge insideclimatenews.com.


Særligt produktionen af oksekød er klima- og miljøbelastende. De konventionelle køers foder bliver dyrket med kunstgødning, som produceres ved brug af fossile brændstoffer, og dyrenes fordøjelse producerer metangas, der er 20-25 gange mere potent end CO2. Den organiske gødning udleder også drivhusgasser.


Ifølge NRDC stod produktionen af oksekød i 2014 for 34 pct. af klimapåvirkningen fra den gennemsnitlige borgers fødevareforbrug.


"Hvad enten vi ved det eller ej, har amerikanerne bekæmpet udledningen af drivhusgasser med deres gafler," siger Sujatha Bergen til New York Times.Branchen forventer en stigning

Det er dog ikke nødvendigvis den miljømæssige bekymring, der har ændret amerikanernes kostvaner. Ifølge en forbrugerundersøgelse fra Mintel i januar omtalt i New York Times svarede størstedelen af respondenterne - 37 pct. - at de skar i kødforbruget på grund af prisen. Dermed er det usikkert, at kødforbruget fortsat vil falde.


Kødbranchens organisation National Cattlemen’s Beef Association forklarer til New York Times, at priserne er steget som følge af en øget eksport og tørke, der har sænket udbuddet. Det er man dog ved at komme efter, og det vil højst sandsynligt sænke priserne. Både brancheorganisationen samt det amerikanske landbrugsministerium forventer derfor, at kødforbruget vil stige igen.


Trods det faldende forbrug er amerikanerne da også stadig blandt verdens største forbrugere af oksekød. Data fra OECD i 2011 viste, at forbruget per indbygger kun var højere i Argentina og Uruguay.Rapport: Vi skal spise mindre oksekød

I 2015 udgav den velansete tænketank Chatham House en rapport, som konkluderede, at vi skal spise mindre oksekød, hvis klimaforandringerne skal tøjles - og at det er nødvendigt med politiske tiltag for at få forbruget til at falde.


"Vores hang til kød er en af de store drivkræfter bag klimaforandringerne. At reducere verdens kødindtag er altafgørende, hvis den globale opvarmning skal holdes under 'fareniveauet' på to grader celsius," lød det i et af hovedpunkterne, hvor forfatterne henviste til tal fra FN, der viser, at kødproduktionen står for knap 15 pct. af verdens samlede udledning af drivhusgasser.


Ifølge Chatham Houses rapport udledes knap 57 kg CO2-ækvivalente drivhusgasser for hvert kilo oksekød, der produceres. Til sammenligning udledes knap 18 kg drivhusgasser for hvert kg sojabønner og blot fire kg. drivhusgasser per kg æg.


Et studie fra 2014 under ledelse af professor Gidon Eshel fra Bard College i New York, USA, påviste også, at kødforbruget er en markant udleder af drivhusgasser og miljøbelastning. Eksempelvis fandt forskerne frem til, at produktionen af kød fra kvæg kræver 28 gange større arealer end svin- og fjerkræproduktionen, 11 gange mere vand og udleder fem gange mere drivhusgas.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk