Topnyheder

FN-leder: Stop nu med at bruge havet som skraldespand

Vi skal have mere respekt for havet, lød budskabet fra en topchef hos FN, da et nyt forskningsskib, der skal modvirke overfiskeri, blev navngivet.

Vi skal stoppe med at smide vores skrald i havet, siger Faos generaldirektør. Foto: Pixabay

Verdenssamfundet skal stoppe misbruget af havet, lyder den klare besked fra Jose Graziano da Silva, der er generaldirektør for FN's fødevare- og landbrugsorganisation, Fao.


"Vi har længe dyrket ideen, at havet er en slags skraldepøl, hvor vi kan smide alt det i, som vi ikke vil have. Det skal vi ændre på," sagde han i forbindelse med dåben af det norske forskningsskib dr. Fridtjof Nansen, der skal undersøge bestanden af fisk primært ud for den Afrikanske kyst for at hjælpe ulande med at fiske bæredygtigt.


Det skriver nyhedsbureauet Reuters.I en skriftlig udtalelse oplyser Fao, at omtrent 120 millioner mennesker lever af fiskeri, og 90 pct. af dem er småskala-fiskere i nogle af verdens fattigste områder. FN anser det derfor som nødvendigt, at fiskeriet bliver bæredygtigt, hvilket i øvrigt er i overensstemmelse med det 14. af organisationens 17 verdensmål; det handler om at beskytte havet og dets ressourcer og bruge dem bæredygtigt.


Den norske statsminister, Erna Solberg, som også deltog i dåben, mener, at problemet med overfiskeri bunder i, at der er for lidt kontrol på området.


Det norske skib er i øvrigt opkaldt efter den norske opdagelsesrejsende og nobelprisvinder Fridtjof Nansen.


Fao advarer mod overfiskeri

Sidste år udgav Fao en rapport om overfiskeri. Den viste, at menneskets forbrug af fisk er steget markant de seneste årtier: I 1960'erne indtog hver person 9,9 kg. fisk om året, mens tallet var mere end fordoblet til rekordhøje 20 kg. i 2014 - samtidig er befolkningen steget fra godt tre milliarder mennesker til nu godt 7,4.


Verden over er 31,4 pct. af alle fiskebestande overfisket - mere end en tredobling i forhold til 1974, da tallet var 10 pct.


Et andet problem for dyrene er vores affald. Flere studier og organisationer vurderer, at mindst 1,1 mio. dyr i og omkring havene dør som følge af vores affald hvert år. Dyr fanges, kvæles i det eller får forstoppelse af det.


Derudover absorberer plastik en række kemikalier og giftstoffer, og det risikerer småfisk at spise. Når disse fisk så spises af større fisk, som siden spises af mennesket, havner alle kemikalieresterne i koncentreret form i vores krop. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE