Topnyheder

Studie: Havet opvarmes hurtigere end hidtil troet - og opvarmningen accelererer

Det meste af den globale opvarmning sker af havet, og et nyt studie viser, at opvarmningen accelererer. Det har en selvforstærkende effekt på klimaforandringerne.

Omtrent 90 pct. af den globale opvarmning absorberes af havet, som dermed er blevet varmet mere op end landjorden. Nu viser et nyt studie, at opvarmningen af havet tilmed er sket i et tempo, der er 13 pct. hurtigere, end man hidtil har troet.


Desuden er opvarmningen accelereret, så den fra 1992 til 2015 er sket dobbelt så hurtigt som i perioden fra 1960 til 1992. Forskerne har også målt, at man omkring 1990 for første gang kunne registrere opvarmningen i dybder på mere end 700 meter. Det skriver en af studiets medforfattere, dr. John Abraham, i et indlæg på The Guardian.


Han forklarer, at studiet bestod af fire hovedpunkter:


  1. Forskerne gennemgik tidligere tiders data målt af en ældre teknologi og rettede kendte målefejl.

  2. Derefter sammenholdt de dataene med prognoser fra computerberegninger.

  3. Så brugte de deres viden om målingerne til at gøre den enkelte måler repræsentativ for et større havområde.

  4. Til sidst afprøvede de metoden ved at sammenholde den med de seneste, veldokumenterede data for at teste om metoden stemmer overens med virkeligheden.Forskerne formåede at beregne havtemperaturen tilbage til slutningen af 1950 og kunne dermed se, at opvarmningen har ændret tempo markant de seneste 60 år.


"Højere havtemperaturer bliver hele tiden forstærket af den ekstra varme, der er under overfladen. Havet påvirker vejret og klimaet gennem mere intense regnskyl. Denne proces er en stor årsag til, at 2016 var det varmeste år nogensinde registreret på Jordens overflade, og det slog 2015, der var den hidtidige rekordholder," lyder det fra forskerholdet i en udtalelse.


Ovenstående illustration viser, hvor meget havet på forskellige dybder er blevet opvarmet siden 1960. Usikkerheden er større, jo længere man går tilbage i tiden og vises med de stiplede linjer.


Det har været en teknisk udfordring at måle verdenshavenes temperaturer helt nøjagtigt over en længere årrække. For omtrent 15 år siden implementerede forskerne den nyere Argo-teknologi, der består af 3.800 bøjer, som måler temperaturer ned til 2.000 meters dybde.


Det har gjort nutidens målinger langt mere nøjagtige end tidligere, hvor der har været datahuller, særligt på den sydlige halvkugle. Netop disse huller har været forskernes incitament til at udarbejde det nye studie, der præsenterer en metode til at udfylde hullerne.


"Vi har grundigt evalueret pålideligheden af vores tilgang, og resultatet af det er, at vi nu kan vær meget mere sikre på, at havet og kloden bliver opvarmet i et tempo, der er højere end hidtil troet," siger studiets hovedforfatter Lijing Cheng.Arktis kan blive isfri

Konsekvenserne ved et varmt hav er flere, bl.a. øger det afsmeltningen af havisen, hvilket får havniveauet til at stige - desuden udvider vand sig, når det bliver varmere, og dermed vil det også forhøje havniveauet.


"Mindet om tidligere tiders opvarmning er i havet, og selvom vejret ændrer på detaljerne dagligt, er atmosfæren over havet varmere og mere fugtig, end den plejede at være," skriver John Abraham på The Guardian.


Flere klimaforskere forudser nu, at Arktis i løbet af dette århundrede vil blive isfrit om sommeren, og det vil forstærke den globale opvarmning, idet mindre lys is og mere mørkt hav vil absorbere endnu mere varme fra solen.Øverst i artiklen: Se et videoindslag om, hvordan nyere forskning har rettet op på fejlagtige målinger, som undervurderede klodens opvarmning.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE