Topnyheder

Forskning: Luftforurening kan svække antibiotikas effekt

Et flerårigt studie viser, at luftforurening giver bedre betingelser for luftvejssygdomme og samtidig kan gøre bakterier mere modstandsdygtige over for penicillin.

Sodpartikler kan gøre os mere modtagelige over for sygdomme og gøre dem sværere at behandle, viser ny forskning. Foto: Pixabay

Bor man i en storby og oplever problemer med lungebetændelse eller andre luftvejsinfektioner, bør man måske overveje, om det kan være til gavn at flytte væk fra bilernes og fabrikkernes os.


Et nyt studie peger nemlig på, at black carbon - sodpartikler - der stammer fra afbrænding af fossile brændstoffer både giver gode betingelser for bakterier, der forårsager luftvejsinfektioner, og kan svække virkningen af antibiotika.


"Dette studie styrker vores forståelse af, hvordan luftforurening påvirker menneskets helbred. Det viser, at bakterier, der forårsager luftvejsinfektioner, bliver påvirket af luftforurening, hvilket muligvis øger risikoen for infektioner og effektiviteten af antibiotikabehandlingen af disse sygdomme," siger studiets leder, dr. Julie Morrissey, lektor i mikrobiel genetik ved University of Leicester's Department of Genetics, til universitetets hjemmeside.Et "banebrydende" studie

Henover fire år har forskerne undersøgt, hvordan luftforurening påvirker patogenerne Staphylococcus aureus og Streptococcus pneumoniae, og de kunne se, at sodpartikler ændrede førstnævnte bakteries kolonis tolerance over for antibiotika og øgede sidstnævntes resistens over for penicillin.


Derudover fik sodpartiklerne Streptococcus pneumoniae til at sprede sig fra næsen til den nedre del af luftvejssystemet, hvilket er afgørende for, at sygdommen udvikler sig.


Professor Paul Monk, der er pro-vicekansler, leder af The College of Science and Engineering og ekspert i luftforurening, kalder studiet for "banebrydende" og siger:


"Studiet har stort potentiale til at igangsætte en global forskningsindsats for at forstå en hidtil ukendt effekt af luftforurening og fremskynde den nødvendige kontrol af forurening."


Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at ni ud af ti mennesker lever i områder, hvor luften er så forurenet, at det er sundhedsskadeligt.Forurening kan føre til demens

Forskning har gennem årene også påvist andre negative konsekvenser ved luftforurening. Adskillige studier har fundet en sammenhæng mellem luftforurening og udviklingen af demens, mens det også mistænkes at øge risikoen for autisme og kræft.


Ifølge en rapport fra OECD udgivet sidste år vil op mod ni millioner mennesker i 2060 få forkortet deres liv som følge af luftforurening, medmindre udviklingen vendes. Den stigende forurening vil desuden koste verdenssamfundet omtrent 2,6 trillioner dollars, svarende til ca. 17,1 milliarder milliarder kr.


Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Environmental Microbiology.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk