Topnyheder

Organisation: Burger King er fedtet ind i fældning af regnskoven

Leverandører til Burger King køber foderprodukter fra områder, hvor regnskoven er blevet ryddet til fordel for landbrug, lyder anklagen i en ny rapport.

Verdens næststørste burgerkæde, Burger King, bliver nu anklaget for at handle med fødevarevirksomheder, som køber foder fra områder i Brasilien og Bolivia, hvor regnskoven er blevet fældet og omdannet til landbrug.


Det hævder organisationen Mighty Earth i en ny rapport, som baserer sig på billeder fra droner og satellitter samt case-studier og videomateriale. Dokumentationen kan findes her (eksternt link).

Ifølge The Guardian, der også har dækket rapporten, er regnskoven blevet fældet i områder, hvor de to fødevarevirksomheder Cargill og Bunge, som leverer kød til Burger King, er kendt for at handle i.


"Sammenhængen er ret klar. Bunge og Cargill leverer korn til Burger King og andre store sælgere af kød. McDonald's, Subway og KFC er ikke perfekte, men de gør en helvedes masse mere for at beskytte skovene. Hvis Burger King ikke øjeblikkeligt giver et svar til folk, som vil vide, hvor deres mad stammer fra, så bør folk handle andre steder," siger Glenn Hurowitz, CEO for Mighty Earth, til The Guardian.Burger King afviser at svare på kritikken

Burger King har tidligere fået kritik for ikke at have indført en politik om at nægte at købe produkter forbundet med rydning af regnskoven. NGO'en Union of Concerned Scientists udgav sidste år en rapport, der rangerede de store fødevarekæder, alt efter deres skovfældningspolitik, og her endte Burger King i bunden med ConAgra, Kroger og Pizza Hut - alle fik nul point.


Burger King har afvist at svare på The Guardians henvendelse vedrørende Mighty Earths rapport.


Cargill har svaret avisen, at man arbejder på at halvere tilfældene af skovrydning i sin leverandørkæde i 2020 og helt udfase dem i 2030. Bunge finder rapporten misvisende, da virksomhedens tilstedeværelse i de pågældende regioner ikke hænger sammen med de samlede tal for regnskovsrydningen.Skovrydning er klimabelastende

Omtrent 75 pct. af verdens sojaproduktion bliver brugt til husdyrfoder, og ifølge Mighty Earth lægger sojaproduktionen beslag på et areal på over én million km2, svarende til det samlede areal af Frankrig, Tyskland, Belgien og Holland.


Ifølge Union of Concerned Scientists udgør fældning af regnskoven omtrent 10 pct. af verdens udledning af drivhusgasser, og ingen anden sektor bidrager så meget til fældningen som kødindustrien. Omtrent 75 pct. af skovfældningen i Sydamerika mellem 1990 og 2005 er sket for at gøre plads til græssende kvæg og foderproduktionen.Øverst i artiklen: Se et nyhedsindslag fra december om en demonstration mod Burger Kings manglende skovfældningspolitik.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE