Topnyheder

Danske køer kørte 83 timer i lastbil

I 2015 blev langt over en kvart million landbrugsdyr fragtet fra Danmark til Mellemøsten - en tur på flere tusinde kilometer. Dødeligheden stiger markant, når køer fragtes over 300 km, viser forskning.

280.933 levende dyr blev i 2015 eksporteret fra Danmark til Mellemøsten. Det viser en aktindsigt, som dyreværnsorganisationen Anima har fået svar på fra Fødevarestyrelsen.


Alene turen til Tyrkiet er på 2.500 km, og Anima beretter om en tur i sommeren 2016, hvor 136 køer blev læsset på fire lastbiler og kørt til Tyrket. Turen var vurderet til at vare 83 timer, viser rejsepapirerne, som Globalen har fået indsigt i. Det er ikke oplyst, om rejsetiden er inklusiv pause.

"Det er ubegribeligt og dybt kritisabelt, at vi stadig transporterer dyr ombord på proppede lastbiler, i hvad der må føles som en evighed. Blot fordi det er billigere at fede dem op eller slagte dem i udlandet," siger Joh Vinding, der er direktør i Anima.


Han opfordrer - ligesom en række andre dyreorganisationer - til, at man indfører en maksimal transporttid på otte timer.Dødeligheden stiger på længere rejser

Et studie har påvist, at dødeligheden for kvæg stiger mærkbart, når de fragtes mere end 300 km. Forskerne undersøgte transporten af i alt 1.107.685 malkekvæg i perioden fra 1997 til 2004. I alt 418 køer døde undervejs - en dødsrate på 0,038 pct., men raten variererede signifikant alt efter transporttiden; fra 0,013 pct. for ture på maksimalt 50 km til 0,183 pct. for ture længere end 300 km.


Onsdag omtalte Globalen, at nye optagelser også viser udpræget dyremishandling i forbindelse med den lange transporttid fra EU-lande til Mellemøsten. De skjulte optagelser fra dyreværnsgruppen Animals International, der hører under Animals Australia, dyr, viser dyr, der bliver slået, sparket, får stød og er indsmurt i afføring. I et eksempel var en flok køer fra Irland næsten to uger undervejs, og da de nåede frem til deres destination, var de indsmurt i afføring.


Dyreværnsorganisationer som Dyrenes Beskyttelse og paraplyorganisationen i EU, Eurogroup for Animals, har i flere år forsøgt at stoppe de lange transporttider bl.a. med kampagnen #stopthetrucks. Over 400.000 EU-borgere har allerede skrevet under på kampagnens ønske om, at pattedyr maksimalt transporteres i otte timer og fjerkræ i fire.Se optagelser fra de lange dyretransporter øverst i artiklen - det skal understreges, at der ikke er tale om de omtalte danske køer i videoen.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE