Topnyheder

Sydafrika mister tre næsehorn om dagen

Over 1.000 næsehorn blev sidste år dræbt af krybskytter i Sydafrika. Krybskytterne er blevet mere organiserede og tungere bevæbnet, vurderer Verdensnaturfonden.

En ny opgørelse viser, at der sidste år blev dræbt omtrent tre næsehorn om dagen i Sydafrika. Foto: USFWS/flickr

1.054 næsehorn blev sidste år dræbt af krybskytter i Sydafrika svarende til omtrent tre dræbte næsehorn om dagen. Det viser en netop offentliggjort rapport fra det sydafrikanske miljøministerium.


Tallet er faktisk faldet en smule siden 2014 og 2015, da der ifølge ministeriets tal blev dræbt hhv. 1.215 og 1.175 næsehorn. Trods det beskedne fald, er tallet langt højere end i 2007, da 13 næsehorn blev dræbt.

- "Der dræbes stadig alt for mange næsehorn i det sydlige Afrika. Det er helt uacceptabelt. Krybskytterne er blevet mere organiserede og tungere bevæbnede. Det er en meget indbringende forretning at sælge næsehornenes eftertragtede horn på det asiatiske marked, hvor man fejlagtigt tror, at næsehornspulver har en helbredende effekt. Der må sættes en stopper for den illegale handel, der er en trussel mod næsehornet," siger WWF Verdensnaturfondens wildlife-ekspert Bo Normander i en pressemeddelelse.Kræver hårdere straffe

Hans kollega Margaret Kinnard, leder af WWF Internationals wildlife-afdeling, opfordrer til, at man skærper straffene.


- "Vi kan ikke vinde kampen mod krybskytteri uden at slå ned på efterspørgslen på horn fra næsehorn. Ud over den nationale indsats mod krybskytteri, må vi kræve hårdere straffe og en mere effektiv retsforfølgelse af de mennesker, der er involveret i handel med og brug af horn fra næsehorn. Det gælder helt særligt i Vietnam," siger hun og peger på, at korruption fortsat hæmmer indsatsen mod krybskytteriet og handlen med horn fra næsehorn på alle niveauer.


I rapporten oplyses det, at det sydafrikanske politi sidste år anholdt 680 krybskytter og handlere i forbindelse med den illegale handel med horn - en markant stigning i forhold til de 317 anholdelser i 2015.Ekspert advarer om, at næsehornet snart uddør

Antallet af afrikanske næsehorn er faldet fra over én million individer i starten af 1900-tallet til blot 25.000 i dag. Sydafrika, Namibia og Zimbabwe er tilsammen hjemsted for næsten 95 pct. af alle afrikanske næsehorn.


Craig Bruce, der er ekspert i næsehorn ved the Zoological Society of London, advarede sidste år om, at næsehornet vil være uddødt i naturen i løbet af de næste 5-10 år, hvis krybskytteriet fortsætter som nu.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE