Topnyheder

Polarisen smelter hastigt - forskere foreslår drastisk tiltag

Isen ved polerne skrumper til et rekordlavt omfang. Et forskerhold foreslår en drastisk løsning på problemet - men den vil koste 3,5 billioner kroner.

Pingvingerne får sværere levevilkår, i takt med at isen på Antarktis smelter. Foto: Pixabay

I de 38 år satellitter har målt isens omfang ved polerne, har den ikke været mindre. Det viser foreløbige data ifølge flere internationale medier.


I januar var havisens omfang i Arktis på 13,19 mio. km2, hvilket måske lyder stort, men er det mindste omfang siden 1979, da satellitmålingerne blev påbegyndt, og det er ca. 1,2 mio. km2 mindre end gennemsnittet i perioden 1981-2010. Det oplyser Deutsche Welle (DW).Situationen er den samme ved Antarktis på den sydlige halvkugle. På nedenstående illustration fra Zack Labe, ph.d.-studerende ved University of California, USA, kan man ud fra den røde linje se, at foreløbige data viser rekordlidt is på kontinentet.

- "Efter at have studeret Arktis og dets klima i tre og et halvt årti konkluderer jeg, at hvad der er sket i løbet af det seneste år overgår selv det ekstreme," skriver Mark Serreze, chef for National Snow and Ice Data Center, i et essay ifølge DW.


Isen ved Arktis og Antarktis har stor indflydelse på både økosystemer og Jordens klima: Når isen smelter, blander ferskvand sig med saltvandet, hvilket forskere mener kan være med til at ændre havstrømmene, som bl.a. fragter varme med sig fra syd mod nord. Ifølge Jennifer Francis, specialist i Arktis ved Rutgers University, er jetstrømmen blevet ændret, fordi Arktis bliver opvarmet hurtigere end Ækvator.


Desuden har den skrumpende is en opvarmende effekt: Jo mindre lys is der er til at reflektere solens lys, og jo mere mørkt hav der er til at absorbere det, desto hurtigere opvarmes områderne. Dyr som isbjørne, pingviner og sæler er også afhængige af isen.Usædvanlig varme

Arktis har de foregående måneder været ramt af usædvanlig varme. På Station Nord i Arktis blev der den 5. februar målt +0,7°C, hvilket er mere end 2°C varmere end den hidtidige rekord for måneden på -1,5°C sat i 2007 den 19. februar. Og på Svalbard blev der den 6. februar målt +5,9°C, hvilke er 20°C over gennemsnitstemperaturen for februar. Sammenlignet med perioden fra 2004-2013 har temperaturen i år i perioder ligget mellem 5 og 15°C højere end normalt.


- "Det har været en særdeles usædvanlig vinter," skriver Julienne Stroeve fra det amerikanske National Snow and Ice Data Center, i en e-mail til mediet Climate Central.


Ud over at isens omfang er mindre, bliver isen i Arktis også tyndere, hvilket betyder, at den har sværere ved at stå imod sommervarmen. Situationen er lidt anderledes i Antarktis, for hvor Arktis er hav fyldt med is omgivet af land, er Antarktis et kontinent af is omgivet af hav.


For få år siden var havisens udbredelse i Antarktis faktisk større end tidligere, men nu er isen også her på retræte.En løsning til 3,5 billioner kr.

Verdensnaturfonden (WWF) kalder på øjeblikkelig handling:


- "Parisaftalen skal implementeres hurtigst muligt," siger WWF's ekspert på området Sybille Klenzendorf til DW.


Den usædvanlige situation ved polerne har fået et forskerhold fra Arizona State University, USA, til at foreslå et usædvanligt tiltag: 10 millioner vinddrevne pumper i Arktis skal pumpe koldt vand fra havbunden op over det tungere, varme vand på overfladen, for at vandet lettere kan fryse til. Ifølge forskerne, som har udgivet deres idé i tidsskriftet Earth's Future udgivet af American Geophysical Union, kan det gøre havisen op mod én meter tykkere. Prisen for projektet vurderes at ligge på 500 mia. dollars, svarende til omkring 3,5 billioner kroner.


- "Tykkere is betyder mere holdbar is. Det betyder, at risikoen for, at al havis forsvinder fra Arktis om sommeren, vil blive markant reduceret," siger fysiker Steven Desch, en del af forskerholdet, ifølge The Guardian.


- "Vores eneste strategi lige nu er at bede folk om at stoppe med at udlede drivhusgasser. Det er en god idé, men der er brug for meget mere end dét for at stoppe Arktis' havis fra at forsvinde," tilføjer han.


Der er bred enighed blandt klimaforskere om, at Arktis er på vej til at blive isfri om sommeren, hvilket indebærer, at den centrale del af Arktis og Nordpolen er fri for is - noget, som ikke er sket de seneste 100.000 år. Der er uenighed om, hvornår det præcist vil ske, men de fleste beregninger peger på, at det vil ske i midten af dette århundrede.