Topnyheder

Alternativet vil have mere grønt og økologi i folkeskolen

Kantinerne i folkeskolerne skal fremover tilbyde mere grønt og økologi til eleverne, mener Alternativet. Det vil gavne sundheden og klimaet, lyder argumentet.

Alternativet ønsker mere grønt og økologi i folkeskolernes kantiner. Foto: Pixabay

Flere grønsager og mere økologi. Sådan skal folkeskolernes fremtidige madudvalg i kantinerne være, hvis det står til Alternativet.


Partiet foreslår i sit nye folkeskoleudspil, at "alle elever tilbydes sund, overvejende grøn og økologisk frokost".


- "Som vi ser det, så giver en overvejende grøn - forstået som overvejende vegetarisk madordning - rigtig god mening. Det gør det af flere årsager: socialt samvær, optimal læring, sundhed og klima. Undersøgelser viser, at sunde vaner bliver grundlagt i barndommen, og vi skal hjælpe med et godt og billigt tilbud til alle børn i folkeskolen," siger partiets ordfører på området, Carolina Magdalene Maier, til Globalen.Det skal ikke koste skolerne noget

Partiet har endnu ikke lagt sig fast på en model, men nævner som eksempel, at det kan blive en kerneydelse, som kommunerne tilbyder.


- "I Sverige og Finland har man gode erfaringer med at servere mad til frokost for eleverne. Det sikrer lige vilkår for læring, fordi alle kan få noget at spise, også fra mindre ressourcestærke hjem. Vi har ikke lagt os fast på en endelig model, for der er fordele og ulemper ved dem, vi har set på, så de skal undersøges nærmere og mulighederne kortlægges," siger hun.


I udspillet skriver partiet da også, at pointen med forslaget i første omgang er at igangsætte en debat om, hvordan man i folkeskolerne kan tilbyde eleverne "et smagfuldt, sundt og bæredygtigt måltid til frokost".


Carolina Magdalene Maier tilføjer:


- "Det skal ikke koste den enkelte skole noget, men være en løsning der findes politisk. På lang sigt kan det sagtens betale sig, at investere i sunde, sociale og klimavenlige madvaner."


Partiet har en målsætning om, at dansk landbrug er 100 pct. økologisk i 2040.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE