Topnyheder

Arktis er ramt af varmebølge - for tredje gang denne vinter

Arktis opvarmes hurtigere end noget andet sted på kloden og er lige nu ramt af rekordvarme. Samtidig når havisen omkring Antarktis nyt bundniveau.

Isen smelter hastigt både på Syd- og Nordpolen. Det viser målinger fra DMI.

Havisens udbredelse omkring Antarktis på den sydlige pol er lige nu 30 pct. mindre end gennemsnittet for årstiden og samtidig rekordlav for årstiden. I den 38 år lange serie af satellitmålinger har isen således ikke været mindre.


Samtidig er Arktis i nord ramt af rekordvarme: På Station Nord blev der den 5. februar målt +0,7°C, hvilket er mere end 2°C varmere end den hidtidige rekord for måneden på -1,5°C sat i 2007 den 19. februar. Og på Svalbard blev der den 6. februar målt +5,9°C, hvilke er 20°C over gennemsnitstemperaturen for februar.


Sammenlignet med perioden fra 2004-2013 har temperaturen i år i perioder ligget mellem 5 og 15°C højere end normalt.

Usædvanlig varme og svag is

Arktis har mindst tre gange i denne sæson været ramt af usædvanlig varme: I november 2016 var der i et område op mod 20°C varmere end normalt for årstiden, og i december nåede visse områder temperaturer omkring frysepunktet.


Den lune vinter har gjort isen svag, og da der på det seneste også har blæst en del i Nordøstgrønland, har det medført store isfri områder.


På Antarktis har man ellers i flere år set en svag udbredelse af havisen, hvilket har fået kritikere til at så tvivl om den globale opvarmning. At isen er blevet mere omfangsrig i området modsiger dog ikke den globale opvarmning, da de stigende mængder smeltevand fra gletsjerne inde på kontinentet gør det lettere for havet at fryse til.


Konsekvenser for klimaet og dyrene

Et studie udgivet i december påviste, at de usædvanligt høje temperaturer tidligere forekom en til to gange hvert 10. år - at det nu sker så relativt ofte menes at være på grund af klimaforandringerne.


Ifølge et nyligt studie, opvarmes Arktis dobbelt så hurtigt som resten af kloden, bl.a. på grund af den selvforstærkende effekt, der ligger i, at mindre lys is og mere mørkt hav er med til at absorbere endnu mere varme fra solen.


Konsekvenserne af den svindende polaris er netop, at det forstærker den globale opvarmning, øger havets vandstand og muligvis påvirker havstrømme, som dermed ændrer klimaet. Derudover truer det dyrelivet i regionerne.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE