Topnyheder

Teenagere sagsøger Trump for klimaforbrydelser

Den amerikanske præsident er nu officielt blevet sagsøgt i retssagen anlagt af 21 børn og unge mod den amerikanske regering for gøre for lidt mod klimaforandringerne.

21 børn og unge fik ved udgangen af 2016 grønt lys for at køre en retssag mod den amerikanske regering for manglende handling på klimaforandringerne. Dengang var daværende præsident Barack Obama sagsøgt, men efter at Donald Trump har overtaget embedet, er han nu officielt blevet sagsøgt i sagen i stedet for Barack Obama. Det skriver insideclimatenews.com.


Ifølge de unge sagsøgere har den amerikanske regering i årevis kendt til klimakonsekvenserne ved forbruget af fossile brændstoffer uden at gøre noget - samtidig har den fremmet produktionen af fossile brændstoffer.Sagsøgernes argument er, at klimaforandringerne vil påvirke deres frihed og velstand, og at deres grundlovssikrede rettigheder dermed krænkes, når politikerne ikke fører en politik, der modarbejder global opvarmning.


- "Jeg har en tro på, at vores sag kan tilbagerulle eller modvirke alle skader, som vores nuværende præsident kan forårsage. Jeg håber, at vores retssag kan være med til at belyse problemerne forbundet med klimaforandringerne og lære den amerikanske befolkning om forskellen på sande og "alternative" fakta," siger den 16-årige Aji Piper i en udtalelse.Trump har kaldt global opvarmning for et kinesisk påfund

En anden af sagsørerne - 20-årige Kiran Oommen - mener, at især Donald Trump har brug for at blive gået efter i sømmene:


- "Præsident Trump har økonomisk gavn af fossilindustrien, men hans fordel kommer på bekostning af en høj pris for os andre. Den amerikanske regerings politikker, der ignorerer truslen fra klimaforandringerne, vil kun blive værre under den nye præsident ud fra hans åbenlyse mangel på forståelse af klimavidenskaben og hans planer om at investere yderligere i den fossile industri. Jeg kan ikke forestille mig et bedre tidspunkt at minde landets regering om dens grundlovssikrede forpligtelse til at værne om livet, friheden og folks ejendomsret - ikke de store virksomheder."


Donald Trump har kaldt global opvarmning for et fupnummer opfundet af kineserne. Han har desuden lovet at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris og har proklameret, at han vil styrke den fossile industri.Søgsmålet bliver til en dokumentar

Søgsmålet blev oprindeligt anlagt i september 2015, men både den amerikanske regering og den fossile industri forsøgte forgæves at få sagen droppet. For få måneder siden fik de unge så en dommers ord for, at sagen kan komme for retten. USA's udenrigsminister Rex Tillerson, der er tidligere CEO for oliegiganten Exxon, kan desuden se frem til at skulle vidne i sagen.


Mary Wood, fakultetleder ved Environmental and Natural Resources Law Center på University of Oregon har tidligere udtalt til CNN, at søgsmålet vil være den "største retssag på kloden".


Insideclimatenews.com har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Det Hvide Hus.


Der er i øvrigt ved at blive indspillet en dokumentar om sagen. Se traileren til den øverst i artiklen.


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE