Topnyheder

Mennesket får klimaet til at ændre sig 170 gange hurtigere end naturens kræfter

Menneskets påvirkning af klimaet svarer til et meteornedslag, og flere samfund kan kollapse, hvis vi ikke bremser vores destruktive adfærd, advarer eksperter.

Menneskets påvirkning på klodens systemer er så markant, at det langt overgår naturens egne kræfter, mener to eksperter. Foto: Pixabay

De seneste 40-50 år er menneskets påvirkning af klodens økosystemer og klimaet blevet så markant, at det truer vores egen eksistens. Eksempelvis ændres klimaet nu 170 gange hurtigere, end de naturlige kræfter formår.

Det viser den første matematiske ligning nogensinde af menneskets påvirkning på klodens systemer.

Menneskets kræfter trumfer naturens

Systemerne, herunder klimaet, har altid ændret sig på grund af astronomiske og geofysiske faktorer, men menneskets udledning af drivhusgasser og udryddelse af dyre- og plantearter har skubbet naturens kræfter til side, mener klimaprofessor Will Steffen fra Australian National University og videnskribenten og analytiker Owen Gaffney fra Stockholm Resilience Center. De to har udarbejdet ligningen, som er udgivet i tidsskriftet The Anthropocene Review.

- "Menneskets aktiviteter konkurrerer nu med naturens mægtige kræfter i at ændre klodens system," skriver de bl.a. i studiet.

De har vurderet ændringerne i Jordens system (E), som beregnes ud fra astronomiske (A) og geofysiske (G) kræfter plus interne dynamikker (I) såsom klodens kredsen om solen, solens aktivitet, tyngdekraften mellem andre planeter, vulkansk aktivitet o.lign.

I den anden ligning har de vurderet påvirkningen på Jordens system fra den industrialiserede civilisation (H).

Ud fra data om drivhusgasser i atmosfæren og tab af biodiversitet konkluderer de, at ændringerne i Jordens system i løbet af de seneste 40 til 50 år alene skyldes industrialiseringen (H).

Ved at bruge de seneste 7.000 år som baseline kan man eksempelvis se, at den globale temperatur indtil for ganske nyligt faldt med gennemsnitligt 0,01 grader celsius for hvert århundrede. Imidlertid svarer temperaturstigningen de seneste 45 år til en stigning på 1,7 grader celsius per århundrede - 170 gange større end baseline og sågar i den modsatte retning; altså en stigning frem for et temperaturfald.

- "I ligningen er de astronomiske og geofysiske kræfter lige nu nær nul på grund af deres langsomme natur og sjældne forekomst - det samme er den interne dynamik. Alle disse kræfter udøver stadig et pres, men lige nu er det altså mindre end menneskets påvirkning," skriver Owen Gaffney I et indlæg på vidensmediet New Scientist.

Her opfordrer han til, at vi ændrer vores økonomiske system til at være bæredygtigt frem for at være baseret på den nuværende neoliberalistiske tænkning, der agerer, som om der er "uendelige ressourcer på en begrænset planet".

"Det minder om et meteornedslag"

Over for The Guardian nævner medforfatter professor Will Steffen, at resultatet ikke betyder, at de naturlige kræfter er forsvundet, blot at deres påvirkning de seneste årtier er ubetydelig i forhold til menneskets kræfter.

- "Omfanget af menneskets påvirkning på klimaforandringerne ligner mere et meteornedslag end en gradvis ændring," siger han.

De konkluderer, at medmindre det lykkedes at mindske menneskets påvirkning på klimaet, risikerer vi samfundsmæssige kollaps i fremtiden.

Ønsker man at vide mere om, hvilken forskning ligningen tager udgangspunkt i, kan det læses på Sage Journals hjemmeside (eksternt link).

I maj sidste år udgav FN sin hidtil mest omfattende rapport om klodens miljø. Heri indgik arbejdet fra over 1.200 forskere, og konklusionen var klar: Mennesket tærer på klodens ressourcer langt hurtigere, end naturen kan nå at gendanne dem, og der er brug for øjeblikkelig handling og mere fokus på bæredygtighed, hvis vi skal undgå konsekvenser som sult, vandmangel, og at miljøet forværres.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE