Topnyheder

Mennesket er ved at smadre over 100 dyrebare naturområder

Verdens mest unikke natur lider under menneskets aktiviteter: Skovene svinder ind, og andre naturområder bliver presset af landbrug, veje og boligbyggeri. Der er dog ros til europæerne.

Mosi-oa-Tunya/Victoria Falls på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia er på Unescos Verdensarvsliste. Men mange af naturområderne på listen er under pres fra mennesket, viser ny forskning. Foto: Ninara/flickr

Da Unescos Verdensarvliste blev til med Verdensarvkonventionen i 1972, var hensigten at beskytte klodens mest unikke naturområder. Det går imidlertid ikke efter planen - tværtimod er størstedelen af naturområderne under stigende pres fra menneskets aktiviteter.

Det viser et nyt studie, hvori forskere har afdækket menneskets påvirkning på de naturegne, som er optaget på Unescos verdensomspændende liste. Det skriver The Guardian.

Fremgang i Europa

Siden 1993 har 63 pct. af områderne oplevet en negativ udvikling grundet pres fra landbruget, anlæg af veje og boligbyggerier. For natur med skov er der siden 2000 sket et indhug i hele 91 pct. af skovarealerne.

Eksempelvis blev Canadas største nationalpark Wood Buffalo National Park 2.581 km2 mindre, svarende til en indskrænkning på 11,7 pct. Samtidig uddør plante- og dyrearterne hurtigere end det naturlige tempo.

Værst ser det ud for Asiens natur, mens Europa faktisk er den eneste region med en positiv udvikling.

Områderne bliver mere og mere isolerede

Forskerne kan desuden se, at presset på naturområderne er steget i takt med årene, og at der er blevet fældet mere og mere skov rundt om Unesco-naturen, hvilket kan betyde, at naturområderne bliver mere og mere isolerede omringet af bebyggelse.

- "Verdenssamfundet ville aldrig acceptere, at Akropoplis blev revet ned, eller at et par af pyramiderne blev fladet ud, så man kunne bygge boliger og veje - alligevel lader vi lige nu vores unikke naturområder blive fundamentalt ændret på tværs af kloden," siger en af studiets medforfattere James Watson fra the Wildlife Conservation Society and University of Queensland, Australien, ifølge The Guardian.

Unescos Verdensarvliste består af over 1.000 steder, hvoraf 229 af dem er naturområder. Danmark har syv attraktioner på listen, bl.a. Stevns Klint. Studiet er publiceret i tidsskriftet Biological Conservation.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE