Topnyheder

Trump-holdet har gjort livet lettere for dyremishandlere

Dyrevelfærdsrapporter og andre informationer om dyremishandling er blevet fjernet for offentligheden af Trump-administrationen. Det gavner kun mishandlerne, mener en dyrevelfærdsorganisation.

Rapporter om dyremishandling på bl.a. forsøgslaboratorier er blevet fjernet for offentligheden i USA. Foto: Pixabay

Normalt er rapporter om dyrevelfærd, inspektioner og andre oplysninger om dyremishandling offentligt tilgængelige på det amerikanske landbrugsministeriums hjemmeside.

Sådan er det ikke længere.

Ifølge flere medier har Trump-administrationen nemlig fjernet alle dokumenter, så offentligheden eksempelvis ikke længere kan se, hvilke kommercielle hundeavlere eller dyreforsøgslaboratorier der er blevet dømt for overtrædelser af dyreværnsloven, og om de har rettet ind efter overtrædelserne.

Kritiseres for at dække over mishandlere

Tiltaget er med til at besværliggøre dyreværnsorganisationers arbejde, da de ofte bruger oplysningerne, fortæller John Goodwin, der bestyrer organisationen The Humane Society of the United States' (HSUS) kampagne mod hvalpefarme.

- "Hvad USDA (ministeriet, red.) har gjort er at dække over folk, som har forsømt eller mishandlet dyr, og som er blevet fanget af USDA's inspektioner," siger John Goodwin ifølge mediet StarTribune.

- "Offentligheden vil ikke længere kunne vide, hvilken kommerciel hundeavler, hestetræner, hvilke zoologiske haver eller forsøgslaboratorier, som har en forfærdelig historie med dyr," tilføjer han.

I en pressemeddelelse skriver HSUS, at "tiltaget gavner ingen ud over de faciliteter, som har mishandlet dyr og ikke ønsker, at nogen ved det".

Medier har brugt rapporterne

Ifølge vidensmediet Science har den offentlige adgang medvirket til flere mediehistorier: Bl.a. beskrev The Boston Globe i 2012 velfærdsmæssige problemer på Harvard Universitys New England Primate Research Center. Centret blev efterfølgende lukket.

I et andet eksempel, hvor både Nature og The New Yorker omtalte mishandling af geder hos medicinalselskabet Santa Cruz Biotechnology i Californien, blev udfaldet, at selskabet mistede sin licens og skulle betale 3,5 mio. dollars i bøde.

Årsagen til, at dokumenterne er blevet fjernet for offentligheden, begrundes med beskyttelse af private oplysninger. USDA's talskvinde Tanya Espinosa vil ikke oplyse, om fjernelsen af dokumenterne er midlertidig eller permanent.

Det er stadig muligt at få indblik i oplysningerne, men det skal ske ved at søge om aktindsigt - en proces, der kan vare flere måneder. Et eksempel på en velfærdsrapport kan i øvrigt ses her (eksternt link).

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE