Topnyheder

Der er kun 30 individer tilbage af verdens mest truede havpattedyr

Ulovligt fiskeri er ved at udrydde to dyrearter på én gang. Golfmarsvinet kan være væk om to år - et håb er, at en svær redningsplan får bremset tilbagegangen.

Det omtrent to meter lange golfmarsvin vil snart være fortid, medmindre der gøres noget øjeblikkeligt for at redde arten. Blot 30 individer resterer på kloden, og dermed er det det mest truede havpattedyr overhovedet. Det skriver det videnskabelige medie newscientist.com.


Mellem 2015 og 2016 blev næsten halvdelen af de tilbageværende golfmarsvin dræbt, og de seneste fem år er bestanden gået tilbage med 90 pct.

Ifølge eksperter kommer truslen fra ulovligt fiskeri ud for Mexicos kyst, hvor golfmarsvinet lever. Fiskeriet er tilmed efter en anden truet dyreart; fiskearten totuava.


- "De udrydder faktisk to truede dyrearter på én gang," siger Kate O'Connell, marinekonsulent ved Animal Welfare Institute, ifølge newscientist.com.Har kendt til årsagen i årtier

Hun forklarer, at det er fiskernes brug af de såkaldte hildingsnet i vandet, som er med til at slå golfmarsvinet ihjel. Dyret, som er afhængigt af at komme op til havoverfladen for at trække vejret, fanges uforvarende i nettene som bifangst og drukner.


- "I 30 år har vi vidst, at hildingsnet slår golfmarsvinet ihjel - man har intet gjort, og det er hjerteskærende," siger hun.


I 2015 forbød den mexicanske regering ellers nettet i en toårsperiode, men loven håndhæves ikke og har samtidig et indbygget smuthul, som udnyttes.


Det midlertidige forbud udløber i april, og ifølge Kate O'Connell er det uklart, om det forlænges. Hun opfordrer også til, at man lukker smuthullet.


Læs også: Halvdelen af havets dyr er udryddet på 42 år

Vil indfange delfinerne

Et projekt, der igangsættes senere i år, kan være det sidste håb om at redde arten. Eksperter vil indfange nogle af golfmarsvinene og i en årrække have dem i et beskyttet reservat, så bestanden kan vokse igen.


Barbara Taylor fra National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), USA, fortæller, at forsøget kan finde sted fra oktober, men at det bliver udfordrende, fordi delfinerne er meget menneskesky og samtidig særdeles svære at lokalisere.


- "Vi har ikke råd til at vente mere. De er væk om et år eller to," siger Barbara Taylor.


Golfmarsvin kommunikerer ved hjælp af særlige kliklyde, og det er ved at registrere disse lyde på årsbasis, at forskere kan beregne, hvor mange individer, der resterer af arten.


Af: Henrik Hindby Koszyczaerek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE