Topnyheder

"En mulighed er, at vi har tabt. Det er en reel mulighed, som vi bør overveje"

Kampen imod global opvarmning var fra begyndelsen svær: Der var for mange interesser i den fossile industri. Der er dog for meget på spil til at give op, mener miljøforkæmperen Bill McKibben.

Den grønne omstilling går for langsomt, men vi må ikke give op, mener Bill McKibben, journalist og miljøforkæmper. Illustration: Pixabay

Valget af Donald Trump som præsident er et hårdt slag for den globale klimakamp og håbet om at undgå de værste klimaforandringer. Men vi må ikke give op - kampen mod global opvarmning bør fortsætte og intensiveres. Der er simpelthen for meget på spil til at give op.


Sådan lyder det på Yale Universitys klimaside e360.yale.edu i en kronik af journalist, forfatter og miljøforkæmper Bill McKibben.


- "En mulighed er, at vi har tabt. Det er en reel mulighed, som vi bør overveje forsigtigt i stedet for at ignorere den, fordi den er for ubehagelig," skriver han.


Han mener, at det hele tiden har været urealistisk, at verdenssamfundet kunne omstille sig til grøn energi hurtigt nok for at bremse den globale opvarmning. I 1989 udgav han sin første bog om emnet - 'The End of Nature' - hvori en politisk ekspert kaldte global opvarmning for "problemet fra helvede", fordi der er så mange økonomiske interesser forbundet med fossile brændstoffer og status quo. Desuden havde man dengang ikke forventet, at den globale opvarmning og klimaændringerne ville ske i så hastigt et tempo.Klimaaftalen var et godt signal

Ifølge Bill McKibben er klimaaftalen fra Paris det nærmeste, menneskeheden har været på en løsning på krisen.


- "I det mindste signalerede den klodens villighed til at arbejde for det," skriver han, men skriver samtidig, at aftalen i sig selv havde sine klare mangler.


Og knockoutet kom med valget af Donald Trump som USA's præsident. Han har lovet at trække USA ud af klimaaftalen, og selv hvis det ikke lykkes, vil hans administration sænke den grønne omstilling markant, forventer Bill McKibben.- "Vores i forvejen ikke gode chance blev pludselig meget dårligere. Men - og jeg siger dette med en vis tristhed - chancen er ikke blevet så meget dårligere, at det kan retfærdiggøre, at man giver op. Der er helt klart dage, hvor jeg ville ønske, at jeg bare kunne sige, 'det var det' og så opgive, og eftersom jeg ikke bor ved siden af et kraftværk, har jeg vel i det mindste dén luksus," skriver han, men tilføjer så de positive elementer og årsagen til, at klimakampen trods alt må fortsætte:


Prisen på vedvarende energi fortsætter med at falde, solpaneler bliver billigere måned for måned, vindmøller bliver mere effektive, det samme gør batterierne, som samtidig bliver billigere - og elbilerne bliver bedre.


- "Hvis Danmark kan producere halvdelen af sin energi fra vind, så kan andre steder også gøre det. Hvis Indien kan bygge verdens største solcellepark i løbet af nogle måneder, så er der ingen grund til at tro, at andre ikke kan følge efter."Der er for meget på spil til at give op

Men vi må også se de barske realiteter i øjnene, mener han.


- "Global opvarmning vil ske over en skala. Det er ikke sådan, at alt er okay op til to grader celsius, og alt derover er helvede. Helvede er ved at ske nu, og vi er knap nok over én grad. To grader vil være eksponentielt hårdere, mens tre grader vil være eksponentielt hårdere end dét. Klimakampen slutter aldrig rigtig," skriver han;


- "Vi når aldrig et punkt, hvor det ikke kan blive værre. Det kan blive værre, og det vil det blive, hvis vi ikke kæmper."


Bill McKibben har bl.a. stiftet klimaorganisationen 350.org. Foto: Nancie Battaglia

Ifølge Bill McKibben vil kampen bl.a. blive taget i de byer og amerikanske stater, der modsat den amerikanske regering, gerne vil vedvarende energi. Og denne fortsatte implementering af grøn energi er med til at fastholde investorernes opmærksomhed.Protester virker

Også protester fra diverse miljøorganisationer kan hjælpe den grønne omstilling på vej, mener han og fremhæver protesterne imod olieledningen ved Standing Rock. Det sætter fokus på, at bankerne stadig finansierer fossile brændstoffer og gør dem dermed sårbare over for kundeprotester. Frasalgene af aktier i den fossile industri er en anden del af kampen - flere virksomheder og kommuner vælger nu at frasælge deres investeringer i eksempelvis olieindustrien.