Topnyheder

Nu er dommedag rykket tættere på

Dommedag har ikke været så nær siden 1953. Politikernes manglende handling på klimaforandringer er en af årsagerne til, at dommedagsuret nu stilles frem.

2,5 minut i midnat.


Sådan står viserne på dommedagsuret, efter at holdet bag har besluttet at stille det et halvt minut frem. Det har ikke været tættere på midnat - der symboliserer dommedag - siden 1953 under Den Kolde Krig, da klokken var to minutter i.


Det oplyser urets ansvarlige panel Bulletin's Science and Security Board, som efter et møde med et hold forskere, heraf 15 nobelprisvindere, traf beslutningen. Det skriver Livescience.com.Valget af Trump gør situationen værre

Ud over at atomvåben spiller en væsentlig rolle for uret, indgår truslen fra klimaforandringerne også i vurderingen. En stigende koncentration af drivhusgasser i atmosfæren, stigende globale

temperaturer, stigende vandstand i havet og et faldende areal af is ved polerne har således været med til at skubbe viseren frem. Og valget af Donald Trump som USA's nye præsident har ikke gjort situationen bedre, lyder vurderingen.


Ifølge David Titley, professor of practice i meteorologi ved Pennsylvania State University, bør Trump-administrationen øjeblikkeligt acceptere de uomtvistelige videnskabelige beviser på, at klimaet ændrer sig, og at menneskets aktiviteter er den primære årsag.- "Der er ingen alternative fakta, som på magisk vis får klimaforandringerne til at forsvinde," siger David Titley ifølge Livescience.com.


- "Trump-administrationen har nomineret ministerkandidater, som et varsel om, at den nye administration vil være åbenlyst fjendtligt indstillet over for selv de mindste tiltag, der kan afværge disse katastrofale klimaforandringer. Klimaforandringer bør ikke være en partipolitisk sag. Den velfunderede fysik bag klodens carbon-cyklus er hverken liberal eller konservativ," siger han.1991 var sikrest

Dommedagsuret blev skabt i 1947 som forsideillustration på tidsskriftet Bulletin of the Atomic Scientists og er siden blevet brugt som et symbol på de udfordringer, menneskeheden står over for. I løbet af de seneste 70 år er uret blevet stillet 22 gange. Længst fra dommedag var vi i 1991, da klokken var 17 minutter i midnat. Sidst uret blev stillet var i 2015 - her var klimaforandringerne også en af årsagerne.


Dengang lød advarslen fra Bulletin's Science and Security Board:


- "Uret tikker. Globale farer lurer. Vise ledere bør handle - øjeblikkeligt."


Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE