Topnyheder

USA: Miljømyndighed får mundkurv på og skal slette "klimaforandringer"

Trump-administrationen har bedt USA's miljøstyrelse om at suspendere sit arbejde og slette al indhold om klimaforandringer og klimadata fra sin hjemmeside.

***

Opdatering kl. 22:58, 25/01-17: Ifølge thehill.com er mundkurven blevet løftet for landbrugsministeriet efter ordre fra en ledende ansat. ScienceMag.com rapporterer desuden, at Trump-administrationen har ændret holdning, så EPA ikke nødvendigvis behøver slette al indhold om klimaforandringerne alligevel - i hvert fald ikke øjeblikkeligt. Administrationen er ved at gennemse indholdet.

***


Mens en ny rapport fra EU's miljøagentur, EEA, viser, at klimaforandringerne er et faktum i Europa og allerede nu har store konsekvenser for bl.a. fødevareforsyningen, går USA i en helt anden retning, idet regeringen forsøger at nedtone al snak om klimaforandringer.


USA's præsident Donald Trumps administration har netop udstedt en række ordrer til miljøstyrelsen Environmental Protection Agency (EPA): Al indhold og alle data om klimaforandringer og udledninger af drivhusgasser samt links til klimaforskning skal slettes fra EPA's hjemmeside.


Desuden har alle medarbejdere fået midlertidig mundkurv på og må ikke opdatere EPA's profiler på sociale medier og blogs, de må ikke implementere ellers planlagt lovgivning eller udtale sig til medierne.


Det skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters.- "Hvis hjemmesiden går i sort, vil flere års arbejde, som vi har lavet om klimaforandringerne, forsvinde," siger en EPA-medarbejder, der beder om at være anonym, til Reuters.


Vedkommende tilføjer, at medarbejdere lige nu arbejder på at få gemt nogle af informationerne eller overbevist Trump-administrationen om at lade det stå på hjemmesiden. Trump-administrationen har ikke svaret på Reuters' henvendelse.


Mindst 30 politiske tiltag er blevet fastfrosset efter ordren fra Trump-teamet, hvilket bl.a. drejer sig om en lang liste regulativer, som EPA skulle til at indføre, heriblandt nye grænser for luftforurening i en række stater og begrænsninger på mængden af formaldehyd, der kan afgives af træprodukter.


Statslige myndigheder finansieret af EPA og repræsenteret af både demokrater og republikanere er ikke blevet oplyst om forbuddet, fortæller de til AP."Den mørke sky fra Mordor"

Demokraternes leder i senatet, Chuck Schumer, opfordrer Trumps hold til øjeblikkeligt at ophæve forbuddet mod EPA, da det bl.a. forsinker arbejdet med at teste for bly, holde drikkevand rent og rengøre forurenet jord.


Chef for organisationen Public Employees for Environmental Responsibility Jeff Ruch siger, at

Trump-holdets ordrer går længere, end hvad man tidligere har oplevet fra en præsident i overgangsfasen.


- "Vi ser nu den mørke sky fra Mordor brede sig ind over nationale myndigheder," siger han til AP med henvisning til det onde rige fra Ringenes Herre-serien.Mundkurv fjernes senere på ugen

Det Hvide Hus' talsmand, Sean Spicer, udtaler til AP, at han ikke finder tiltaget overraskende, da en ny administration lige vil se myndighedernes politikker an. Andre ministerier såsom landbrugsministeriet har også fået en midlertidig mundkurv på.


Kommunikationsdirektøren for EPA's overgangsteam, Doug Ericksen, siger, at han forventer, at mundkurven fjernes sidst på ugen:


- "Vi forsøger bare at få overblik over alt og være sikre på, at det, der sker, reflekterer de prioriterer, som den nye administration har."Advokat, der fører sager mod EPA, skal lede EPA

Donald Trump har nomineret advokaten Scott Pruitt til at lede og transformere EPA. Valget af Pruitt er kontroversielt, da han som advokat mindst 19 gange har sagsøgt EPA for dens regulativer om rent vand og ren luft. De udfordrer bl.a. EPA's regulering af forurening fra kviksølv, smog og udledningen af drivhusgasser. Otte af sagerne kører stadig. Han nægter desuden at anerkende, at mennesket er den bærende årsag til klimaforandringerne.


I forlængelse af Donald Trumps klimabenægtende tilgang er nedenstående tweets med informationer om klimaforandringer fra Twitter-kontoen bag USA's nationalpark Badlands National Park også blevet slettet. Det er uvist, om det er selvvalgt fra parkens administration eller sket efter ordre fra Trump-administrationen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk