Topnyheder

USA: Politikere vil forbyde strøm fra vindmølle- og solcelleparker

Fra og med 2019 skal det være ulovligt for vindmølle- og solcelleparker at levere strøm til staten Wyoming. Sådan lyder det i et lovforslag fra ni republikanske politikere.

Ni republikanere i staten Wyoming har fremsat et lovforslag, der forbyder staten at modtage energi fra vindmølle- og solcelleparker. Foto: Pixabay

Kampen mellem fossile brændstoffer og vedvarende energi blev tydeliggjort med valget af den klimabenægtende republikaner Donald Trump som USA's nye præsident - allerede få timer efter indsættelsen blev den nye, mere fossilvenlige målsætning lagt op på Det Hvide Hus' hjemmeside. Nu skærpes kampen mod vedvarende energi i staten Wyoming.

Her har ni republikanere - to senatorer og syv repræsentanter - fremsat et lovforslag, der forbyder staten at få leveret energi fra vindmølle- og solcelleparker fra og med 2019. Det skriver InsideClimate News.

Straffes med bøde

I lovforslaget står, at der skal være bødestraf til forsyningsvirksomeder, der efter 2019 leverer strøm fra "uberettigede" kilder. Her kan man også læse, at de anser følgende energikilder som

berettigede: kul, hydroelektricitet, naturgas, privates egne solceller eller møller, atomkraft og olie. Det udelukker altså strøm fra vindmølle- og solcelleparker.

- "Jeg har aldrig set noget lignende," siger Shannon Anderson, leder af den lokale NGO Powder River Basin Resource Council, der oplyser om miljøkonsekvenserne ved udvindingen af fossile brændstoffer, til InsideClimate News.

Wyoming er i forvejen storforbruger af fossile brændstoffer; data fra september viste, at ca. 90 pct. af statens energiforbrug kom fra kul. Den næststørste energikilde var imidlertid vindenergi, og staten lægger faktisk jord til en af landets største kommende vindmølleparker med omtrent 1.000 vindmøller.

Går lovforslaget igennem, kan vindmøllerne dog godt levere energi uden bødetillæg - såfremt den leveres til andre stater.

Den billigste el kommer fra vind

Republikaneren David Miller, der er en af personerne bag lovforslaget, vurderer, at chancen for, at lovforslaget går igennem, er 50 pct. eller lavere, selvom republikanerne har flertal i staten.

Om baggrunden for forslaget siger han til InsideClimate News, at man i forvejen producerer mere energi fra fossile brændstoffer, end statens indbyggere kan nå at forbruge:

- "Elektriciteten fra kul er blandt de billigste i landet. Vi ønsker, at vores borgere får gavn fra denne billige energiproduktion."

Ifølge Dave Eskelsen, talsperson for forsyningsvirksomheden Rocky Mountain Power, er David Millers udsagn dog forkert, da statens billigste energikilder faktisk kommer fra vind og naturgasser.

Trump vil have mere fossil energi

Donald Trump har adskillige gange udtalt, at global opvarmning er et bedrag, og at han agter at trække USA ud af klimaaftalen.

I hans "America First"-energiplan, som kan ses på Det Hvide Hus' hjemmeside, står intet om vedvarende energi eller klimaforandringer - derimod vil man øge udvindingen af fossil energi. Moderne kulteknologi omtales fejlagtigt som "ren", og man vil fjerne "byrdefulde" miljø- og klimareguleringer.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrkhindby@globalen.dk