Topnyheder

Professor: Vi skal stoppe vores dominans og lære at leve med andre arter

75 pct. af alle primater falder i antal, og 60 pct. er decideret udrydningstruede, viser et nyt studie. Vi skal stoppe vores overforbrug, lyder det fra en af forskerne bag.

Det står skidt til for aberne og halvaberne på kloden, og det skyldes en af deres nære slægtninge: Mennesket.


31 forskere har i et nyt studie - 'Impending extinction crisis of the world’s primates: Why primates matter' - undersøgt tilstanden for godt 500 arter og underarter af primater og fandt, at 75 pct. af dem falder i antal, mens 60 pct. er i fare for helt at blive udryddet. Det skriver flere medier.


- "Det her er virkelig 11. time for mange af disse skabninger," siger en af studiets ledende forfattere Paul Garber, professor i antropologi ved University of Illinois, til mediet phys.org.


Medmindre vi gør en målrettet indsats på globalt plan for at redde dyrene, vil mange af arterne uddø i løbet af de næste 25 år, advarer han.Landbruget er den største trussel

Den allerstørste årsag til truslen er landbruget - den konstante udvidelse tvinger primaterne væk fra deres naturlige leveområder.


- "Landbrug forstyrrer og ødelægger vitale leveområder for 76 pct. af alle primater på kloden," siger Paul Garber og peger på, at særligt produktionen af kød, palmeolie, soja, gummi og træ rydder enorme naturområder.


En rapport fra 2015 advarede også mod det store forbrug af gummi, som bl.a. bruges til bildæk. Forskerne bag rapporten vurderede, at 21 mio. hektar jungle- og skovområder vil blive ryddet de næste 10 år for at gøre plads til nye gummiplantager, så efterspørgslen på dækmaterialet kan imødekommes. Det er over 97.000 km2 - mere end to gange Danmarks størrelse.Professor: Vi skal stoppe overforbruget

Blandt øvrige trusler på primaterne er jagt, sult og rydning af natur for at udvinde fossile brændstoffer, fortæller professor og medforfatter til det nye studie Jo Setchell fra Durham University til BBC.


- "Det korte svar er, at vi bliver nødt til at reducere menneskets dominans på planeten og lære at dele pladsen med andre arter," siger hun og tilføjer:


- "I de industrialiserede lande skal vi sænke vores efterspørgsel på ressourcer, som vi ikke har brug for, og stoppe med at forveksle ønsker med nødvendighed."Forbrugerne kan hjælpe med deres valg

Professor Serge Wich fra Liverpool John Moores University forklarer til BBC, at naturen ikke kun er vigtig for dyrene, men også for mennesket. Den hjælper mod klimaforandringerne, idet planter absorberer CO2, og er samtidig et levebrød for mange mennesker.


Ifølge dr. Christoph Schwitzer, fra the International Union for the Conservation of Nature (IUCN), der overvåger naturens tilstand, kan forbrugerne hjælpe med at løse problemet ved at vælge certificeret palmeolie og FSC-certificeret papir og træ. Det er dog også nødvendigt med lovtiltag, mener han.


Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Advances.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE