Topnyheder

2016 blev rekordvarmt - og det er vores skyld

16 af det seneste 17 år har været de varmeste nogensinde målt. 2016 blev det varmeste af alle, viser de seneste data. Menneskets udledning af drivhusgasser er hovedsynderen.

2016 blev det varmeste år nogensinde målt, viser nye data. Foto: canned muffins/flickr

Ikke siden målingerne blev påbegyndt i 1880 har et kalenderår været så varmt som 2016. Det endte med at være 1,1 grader celsius varmere end det præindustrielle niveau og er det tredje år i træk, som slår varmerekorden. 16 af de seneste 17 år har været de varmeste målt siden 1880.


Det viser de endelige data fra de amerikanske videnskabelige institutter Nasa og The National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa). Også det britiske meteorologiske institut UK Met Offices data viser, at 2016 sandsynligvis blev det varmeste år målt - her siden 1850 - dog i meget tæt konkurrence med 2015. Det skriver avisen The Guardian.Vejrfænomenet El Niño bidrog med 0,2 grader af varmen, mens den øvrige varme skyldtes den generelle globale opvarmning.


- "Hovedårsagen til den globale opvarmning de seneste 150 år er menneskets påvirkning på klimaet fra den stigende mængde drivhusgasser i atmosfæren," siger Peter Stott, konstitueret direktør for det britiske Met Office's Hadley Centre til instituttets hjemmeside.


Ifølge Noaa var både land- og havtemperaturen rekordhøj, og isens udbredelse i Arktis nåede sit laveste niveau, mens isen i Antarktis nåede sit næstlaveste niveau, siden målingerne begyndte i 1979.


"Menneskets effekt på klimaet er ikke længere diskret"

2017 ventes også at blive et varmt år - dog lidt køligere end 2016, nu da El Niño er løjet af.


- "Det store antal rekordvarme år, som vi har oplevet i det 21. århundrede kan kun forklares, ud fra at klimaforandringerne er menneskeskabte. Menneskets effekt på klimaet er ikke længere diskret. Det er klart som dagen, og det samme er konsekvenserne - i form af rekordoversvømmelser, tørke, superstorme og skovbrande - som rammer os og planeten," siger professor Michael Mann, klimaforsker ved Pennsylvania State University, ifølge The Guardian.


Bob Ward, politisk leder ved Grantham Research Institute on Climate Change ved London School of Economics, siger ifølge avisen:


- "Enhver politiker, der benægter beviserne fra verdensklasse-klimaforskere vender med vilje det blinde øje til de øgede risici, der truer livet og levevilkårene for borgerne."


DMI: Også rekordvarme på Grønland

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) oplyser, at Grønland oplevede adskillige varmerekorder sidste år, hovedsageligt på østkysten. November var måneden med den største afvigelse, hvor Daneborg lå hele 7,9 grader celsius over normalen, som er perioden 1981 til 2010.


Et andet eksempel er Danmarkshavn i den nordøstlige del af Grønland - her endte temperaturen med at være 2,7 grader varmere end normalt: -8,8 grader mod normalt -11,5 grader.


De høje temperaturer har betydet, at der flere steder først er kommet is omtrent en måned senere end normalt, meddeler DMI.


Ifølge "Young People's Burden: Requirement of Negative CO2 Emissions", der blev udgivet sidste år af 12 forskere, har kloden ikke været så varm i 115.000 år, og Nasas data viser, at indholdet af CO2 i atmosfæren ikke har været så højt i mindst tre millioner år.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk