Topnyheder

Franske slagterier skal videoovervåges efter flere skandaler

Kameraer på samtlige franske slagterier. Det er, hvad et flertal i det franske parlament har besluttet efter flere tilfælde af dyremishandling. Organisation vil have det samme indført i Storbritannien.

Flere afsløringer af dyremishandling på franske slagterier har fået de franske politikere til at handle. Med et klart flertal har parlamentsmedlemmerne stemt for, at der fra næste år skal indføres obligatorisk videoovervågning i landets godt 250 slagterier. Det skriver flere medier.

Det forgangne års tid har dyreværnsorganisationen L214 offentliggjort optagelser af dyremishandling på franske slagterier, hvor man bl.a. ser, at medarbejdere grinende giver dyr stød for sjov, en gris bliver løftet i ørerne, lam kastes adskillige meter mod en metalbarriere, dyr får skåret halsen over uden at være bedøvet, og en ko klemmes ind i en metalboks, som er alt for lille til den. I et tilfælde ser man en gris blive hængt op i bagbenene, men bagefter falde ned på et bord i spasmer.

Overvågning er ikke nok

Tiltaget med overvågning får opbakning fra dyreorganisationer, der ser det som et skridt i den rigtige retning - men man er ikke nået i mål.

- "Obligatorisk videoovervågning løser ikke problemet med dyremishandling. Vi ønsker mere kontrol særligt med hensyn til bedøvelsen af dyr," siger Leopoldine Charbonneaux, leder af NGO'en Compassion in World Farming, til France 24, med henvisning til loven om at alle dyr skal bedøves inden aflivning.

At der er problemer med bedøvelsen er ikke nyt, fortæller hun.

- "Den mangelfulde oplæring af medarbejderne, som håndterer dyrene, skaber også unødvendige lidelser - sågar mishandling," tilføjer hun.

Organisation vil have loven til Storbritannien

Brancheorganisationen Meat Culture foretrækker bedre oplæring frem for overvågning, som ifølge organisationen ikke er en garanti for, at problemerne bliver løst. Hos en anden brancheorganisation - Interbev - er man ikke modstander af overvågningen, men mener ligesom Meat Culture, at der skal sikres en bedre oplæring af medarbejderne.

Den britiske dyreværnsorganisation Animal Aid melder nu ud, at den ønsker en lignende lov indført i Storbritannien, hvor der også er afsløret dyremishandling på flere slagterier.

- "Vi har grund til at tro, at lovbrud er et omfattende problem på de britiske slagterier - muligvis værre end situationen i Frankrig, hvor man nu har stemt for en ny lov. Animal Aid har afsløret lovbrud på ni ud af 10 slagterier, som er blevet undersøgt," skriver organisationen i en pressemeddelelse og nævner, at den britiske fødevarestyrelse, godt 200 parlamentsmedlemmer på tværs af fløjene og dyrlægeforeningen British Veterinary Association alle bakker op om obligatorisk overvågning.

Overvågningen i Frankrig er først formelt en lov, når Senatet har stemt den igennem. Herefter vil den træde i kraft fra 1. januar 2018. Bliver en medarbejder grebet i dyremishandling risikerer denne fængsel i op til et år.

Se nogle af L214's optagelser i videoen øverst i artiklen. Der skal advares om stærke billeder.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE