Topnyheder

Flere danskere fravælger kontroversiel ingrediens

Danskernes forbrug af den kontroversielle palmeolie er faldet med 11 pct. i løbet af de seneste fem år. Det er både godt og skidt, lyder det fra organisationen Red Orangutangen.

Forbruget af palmeolie er faldende i Danmark. Foto: Pixabay

Produktionen af palmeolie er støt stigende og er samtidig årsag til rydning af skovområder og en trussel mod dyr- og plantearter. Derfor kan det ses som en glædelig nyhed, at en rapport fra Dansk Industri Fødevarer viser, at danskernes forbrug af palmeolie er faldet med 11 pct. fra 2010 til 2015, samt at det i fødevarer er faldet med hele 31 pct. i samme periode - der er imidlertid et 'men'.


- "På den ene side er vi i Red Orangutangen glade for, at danske forbrugere aktivt

benytter sig af, at de nu kan fravælge palmeolie i deres produkter," siger Red

Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson, inden han forsætter:


- "På den anden side er det vigtigt at understrege, at RSPO-certificeret palmeolie i mange

henseender er det mest miljøvenlige alternativ – også for orangutangerne."Tjek om palmeolien er RSPO-certificeret

Derfor er det vigtigt at se efter, om palmeolien i produktet, man køber, er RSPO-certificeret.

Den certificerede olie skal nemlig leve op til en række krav, såsom at urørt regnskov ikke må fældes, der må ikke bruges farlige kemikalier i produktionen, og arbejdsforholdene er forbedret i forhold til den ikke-certificerede produktion.


Hvis produktionen lever op til disse krav, er palmeolien det mest miljøvenlige alternativ af de vegetabilske olier, mener Red Orangutangen, for ifølge organisationen er palmens udbytte af olie mellem seks og otte gange højere end eksempelvis raps og solsikke.Blot 18 pct. af den globale produktion af palmeolie er RSPO-certificeret.


- "Palmeolieproduktionen er kommet for at blive, og derfor ser vi helst, at

forbrugerne støtter gode initiativer i industrien såsom RSPO-certificeringen. Den

kan stadig blive bedre, men det er et skridt i den rigtige retning," forklarer Claus

Staunstrup Nilsson.Kritik af certificeringen

Som Claus Staunstrup Nilsson er inde på, er der nemlig også kritik af RSPO-certificeringen for at være for slap, hvilket i sommer fik en miljøorganisation til at melde sig ud af samarbejdet, hvorefter NGO'en AidEnvironment truede med at gøre det samme. Det fik dog ledelsen af RSPO til at reagere, og ved et møde lovede man at stramme op på sit klagesystem.


Både Red Orangutangen og Verdens Skove skriver på deres hjemmesider, at ingen palmeolie reelt er bæredygtig, men at RSPO-olie er det bedste alternativ.


Produktionen af palmeolie er skyld i massiv skovfældning, som bl.a. truer orangutangens overlevelse og bidrager til den globale opvarmning; både når skov afbrændes, men også idet der bliver mindre regnskov til at absorbere drivhusgasserne.


På bare 25 år er over 25 pct. af Indonesiens skov blevet ryddet til produktionen - et område omtrent svarende Tyskland. Indonesien og Malaysia er verdens to største producenter af palmeolie, som indgår i en stor del af fødevarer såsom visse chips, revet ost, men også i biodiesel og mange kosmetiskprodukter.


Produktionen af palmeolie er de sidste tyve år vokset eksponentielt, så den i dag udgør en samlet produktion på 57 mio. ton på verdensplan - 30 pct. af produktionen af olie- og fedtstoffer.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk