Topnyheder

Klimaforandringerne har skåret en måned af skisæsonen

Skisæsonen er nu over en måned kortere i Schweiz, end den var i 1970. Og i amerikanske skiområder satser man nu på sommerattraktioner, fordi sneen bliver mere sjælden.

Brugen af snekanoner i Schweiz er blevet mere udbredt i takt med de stigende temperaturer. Foto: Pixabay

Klimaforandringerne har for alvor ramt skibranchen. En lun december bød på det laveste snefald, siden målingerne blev påbegyndt for over 100 år siden, og selvom januar har givet bedre betingelser for skiløberne, er det nye tider for branchen. Det skriver Bloomberg.

Sæsonen med sne begynder nu 12 dage senere og slutter hele 26 dage før, end det var tilfældet i 1970, fortæller Martine Rebetez, professor ved University of Neuchatel.

Sammen med kolleger har han undersøgt data registreret henover de seneste fire årtier fra 11 alpinske meteorologiske stationer.

Mere regn i stedet for sne

Og vi skal forvente yderligere forandringer i skiområderne fremover, siger Reto Knutti, professor ved Schweiz' nationale Institute of Technology's Institute for Atmospheric and Climate Studies.

Han vurderer, at ved udgangen af dette århundrede vil sneen falde 500-700 meter højere end nu, og den vil blive liggende i fire til otte uger kortere.

- "Vinterdage, hvor det i højder under 3.000 meter regner i stedet for at sne, vil forekomme meget mere hyppigt," siger han til Bloomberg.

Brugen af snekanoner er steget

Data viser da også, at klimaforandringerne spiller en væsentlig rolle i det ændrede snemønster, og det er primært de lavtliggende skiområder under 2.000 meters højde, der bliver ramt af de stigende temperaturer. Snekanoner er de seneste årtier blevet mere og mere udbredte - de skal dække nøgne områder med menneskeskabt sne.

I 2014 skrev avisen The Guardian om skibranchens øgede brug af snekanoner som følge af mindre snefald. Avisen henviste til en meningsmåling fra 2007, hvor folk fra branchen udtalte, at snekanonerne var deres bedste middel mod den globale opvarmning og faldende snemængde. Tal viser desuden, at udbredelsen af den menneskeskabte sne på pisterne i Schweiz steg fra at udgøre 10 pct. i 2000 til 36 pct. i 2010.

Sommerattraktioner på skisportssteder

I Colorado, USA, hvor man bl.a. finder det kendte skisportsområde ved Vail, er man i færd med at bygge flere sommerattraktioner. Det er ikke kun på grund af klimaforandringerne, for sommerperioden har altid været økonomisk hård for skibranchen - men problemet er vokset, i takt med at sæsonen med sne bliver kortere og kortere. Det skriver High Country News.

- "Klimaforandringerne gør det hele meget mere nødvendigt," siger Arthur De Jong, der er planlægger og miljøressource-manager ved feriestedet Whistlier Blackcomb i British Columbia, til High Country News.

Et studie fra 2013 har vist, at i 2039 vil kun halvdelen af skiområderne i den nordøstlige del af USA have en skisæson på de 100 dage, der anses som et pejlemærke for økonomisk stabilitet.

- "Ingen i skibranchen ønsker det, men vi er nødt til at forberede os på det," siger Jeff Hanle, talsperson for Aspen Skiing Co.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk