Topnyheder

Håb for elefanten: Kina forbyder handel med elfenben

De næste tre måneder vil adskillige forhandlere af elfenben i Kina blive lukket, og al kommerciel handel skal ophøre i 2017. Det er en "game changer" for elefanten, lyder det.

Kina møder nu stor ros fra grønne organisationer, efter at myndighederne via det kinesiske nyhedsbureau Xinhua har meddelt, at kommerciel handel med elfenben bliver forbudt i landet i løbet af det kommende år. Det skriver flere medier.

Kina er blandt storforbrugerne af elfenben, men med det drastisk faldende antal elefanter i naturen, har der været et stigende pres på landet for at ændre reglerne for handlen. De næste tre måneder vil produktionsvirksomheder og handelsområder blive lukket ned, og ved udgangen af 2017 skal al kommerciel handel med og produktion af elfenben være ophørt. Det vil ikke engang være tilladt at udstille elfenben, medmindre det er på særlige steder såsom museer, og man har fået en tilladelse.

Derudover vil myndighederne iværksætte forebyggende tiltag som informationskampagner for at undgå illegal handel.

"Fantastisk nyt"

- "Det er fantastisk nyt, at man vil lukke ned for verdens største marked for elfenben," siger Aili Kang, leder hos Wildlife Conservation Society i Asien ifølge The Guardian.

- "Jeg er meget stolt af mit land for at vise lederskab, som vil hjælpe med at sikre, at elefanterne har en chance for at undgå udryddelse. Det her er en 'game changer' for Afrikas elefanter," tilføjer han.

Verdensnaturfonden roser ligeledes Kina.

- "Kinas udmeldelse er en 'game changer' for bevarelsen af elefanten," siger Carter Roberts, CEO og præsident for WWF, til CNN.

Organisationen Natural Resources Defense Council hæfter sig desuden ved, at Kina har sat en kort deadline for forbuddet, og kalder det - ligesom de øvrige organisationer - for en 'game chancer'.

Vil hjælpe de beskæftigede

Xinhua oplyser, at forbuddet rammer 34 produktionsvirksomheder og 143 handelsområder, men myndighederne vil hjælpe de beskæftigede med at finde job andetsteds, bl.a. inden for museumsområdet og bevarelse.

I Hongkong har man planlagt et forbud fra 2021, men her er branchen for elfenben ved at undersøge mulighederne for et sagsanlæg på grund af tabt fortjeneste. Der er også meldinger om kinesiske forhandlere, der lige nu rykker til Hongkong eller andre lande, hvor handlen endnu er lovlig.

Ifølge BBC vurderer nogle, at omtrent 70 pct. af handlen med elfenben foregår i Kina.

Ifølge et omfattende forskningsprojekt fra i år er der kun omtrent 400.000 elefanter tilbage i Afrika. I begyndelsen af 1900-tallet var der over 10 millioner, og på nuværende tidspunkt falder bestanden med 8 pct. hvert eneste år.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE