Topnyheder

Dyr sørger også, når de mister

TEMA: Ifølge flere forskere er evnen til at sørge ikke forbeholdt mennesker. Også dyr rammes af sorg, når de mister en kær, og nogle arter har tilsyneladende begravelsesritualer.


I 2007 blev tre næsehorn dræbt af krybskytter i et privat reservat i Zimbabwe. De tre næsehorn, DJ, Sprinter og Amber, havde knyttet et tæt venskab med tre elefanter i reservatet, og dyrepassere tog derfor elefanterne med hen til stedet, hvor næsehornene var blevet begravet, så de kunne tage afsked. Elefanterne reagerede tydeligvis på at stå ved deres venners gravsteder, og den ene - Mundebvu - begyndte at udbryde skrig, mens hun gravede knap en meter ned i jorden, hvor en af næsehornene lå.

***


Der er udgivet flere peer-reviewed studier, som finder det sandsynligt, at elefanter, en række abearter, delfiner og hvaler sørger, når de mister, men Barbara J. King, professor emerita i antropologi ved College of William and Mary, tror ikke, at sorg kun er begrænset til de nævnte dyr.


- "Baseret på min egen forskning tror jeg, at landbrugsdyr som køer, grise og kyllinger kan sørge, og at også nogle fugle og kæledyr som hunde, katte og kaniner kan," siger Barbara J. King, der i 2013 udgav bogen 'How Animals Grieve' om dyrs sorg og sørgeritualer, til Globalen.


Hun tilføjer, at viden om sorg hos landbrugs- og kæledyr er mere baseret på case-studier, men finder stadig resultaterne "overbevisende".Ifølge hendes definition kan man tale om sorg, når et dyr mister en nær fælle og efterfølgende ændrer adfærd mærkbart; at det trækker sig tilbage fra flokken, nægter at spise eller afviger fra den øvrige floks vandremønster.


- "Jeg hævder selvfølgelig ikke, at alle disse dyr med sikkerhed vil sørge: Sorgens udtryk afhænger af flere faktorer, heriblandt forholdet til den afdøde, den efterladtes personlighed og omgivelserne," siger hun.


***

YouTube-brugeren Guy Odishaw lagde i 2013 dette klip op videotjenesten. Han spekulerer på, om skaderne i videoen viser deres form for sørge- eller begravelsesritual.


***


Professor Christine Nicol er enig i, at nogle landbrugsdyr er i stand til at sørge, men ikke nødvendigvis alle - i hvert fald mangler der beviser.


- "For at kalde noget sorg, skal man nok kunne vise, at et dyr reagerer mere på tabet af en favoriseret fælle end en anden og mere distanceret fælle i gruppen," siger Christine Nicol, School of Veterinary Science på University of Bristol, til Globalen.


Hun er en af dem, der har forsket mest i kyllinger og høns' kognitive evner og følelser, og selvom de reagerer negativt på, at en i flokken dør, er der endnu ingen beviser for, at det er sorg - det kan også skyldes frygt for destabilisering i flokken.


- "Jeg tror, at det er langt mere sandsynligt, at andre dyrearter sørger og viser sorg. Her vil jeg særligt fremhæve pattedyrmødre - jeg er så sikker, som jeg kan være, på, at mødre fra mange arter sørger over tabet af deres unger. En ko eller hoppe har eksempelvis et unikt og specielt bånd med sin egen unge. Tabet af den unge stikker dybt og er noget, som er overset og alt for let tolereret i landbruget," siger Christine Nicol, med henvisning til mejeriproduktionen hvor nyfødte kalve fratages moderen, så de ikke drikker hendes mælk.


***

En BBC-dokumentar viser en pingvin, der tilsyneladende sørger over tabet af en unge. En anden pingvin udviser efterfølgende trøstende adfærd.


***


Der er helt sikkert nogle dyrearter, der sørger over tabet af en ven, men hvordan kommer det til udtryk, og hvad er de videnskabelige beviser for det, spørger dr. Carolyn Ristau, der er kognitiv etolog og studerer både børn og primater.


Til Globalen forklarer hun, at man kan studere ændringer i adfærden hos dyr, når man undersøger, om de sørger, men heri ligger et problem: Ligesom ikke alle mennesker tydeligvis ændrer adfærd, når de sørger, er det heller ikke sikkert, at alle dyr gør det. Derudover er det lettere at observere ændret adfærd i nogle arter end andre, og det er svært at definere sorg ens på tværs af alle dyrearter.Antallet af observationer af dyr, som tilsyneladende reagerer sorgfuldt på at miste en i sin familie eller flok vokser dog.


I sommer udkom et studie baseret på 16 observationer af syv forskellige havdyr; fra den store kaskelothval til den noget mindre spinnerdelfin. Forskerne så flere eksempler på individer, der nægtede at give slip på deres afdøde - selvom det var en klar ulempe for dem i kampen for at overleve i den vilde natur.


En spækhugger forsøgte at holde en afdød unge op over havoverfladen ved at balancere den oven på sit hoved, og i et andet tilfælde så man et øresvin (en delfinart, red.), som skubbede et fordærvet lig af en mindre delfin gennem vandet. Forskerne fik fat i den afdøde delfin og slæbte den efter båden for at begrave ungen på land, mens den voksne delfin fulgte med og rørte ved den afdøde, indtil vandstanden blev for lav for den.


En anden observation beskrevet i studiet kom fra forskere, der så, at grindehvaler lavede en beskyttende cirkel rundt om en voksen og en afdød unge.


***


For nogle år siden fandt adfærdsforsker dr. Marc Bekoff en død ræv nær sit hjem. To dage senere - da han var ude at lufte sin hund - så han en mindre hunræv, der var i færd med at dække den afdøde ræv til. Han beskriver episoden i sin bog 'The Emotional Lives of Animals': "Jeg var fascineret, for hun stod meget nøje placeret med kroppen, så når hun sparkede sine bagben bagud, ville jorden dække hendes ven, måske hendes mage, til. En rævefamilie har levet nær mit hjem i næsten et årti, så det er meget sandsynligt, at hun var beslægtet med eller en nær ven af den afdøde ræv. Hun sparkede jord op, stoppede, så på den afdøde og begyndte så at sparke mere jord oven på den. Jeg observerede dette 'ritual' i et minuts tid. Bagefter gik ræven rundt om den afdøde med halen nede. Få timer senere vendte jeg tilbage til den døde ræv og så, at den var helt begravet."


***


Begravelsesritualer er observeret hos både elefanter og gorillaer. Særligt elefanterne er kendt for deres unikke evne til at genkende afdøde artsfæller - sågar familiemedlemmer - alene ud fra deres knogler. Forskere har udført adskillige forsøg, der igen og ig