Topnyheder

Polerne har mistet et stykke is - på størrelse med Indien...

I flere år er Arktis svundet ind, mens Antarktis faktisk er blevet større. Nu har den globale opvarmning dog ramt begge poler: Havisens udbredelse er begge steder rekordlav.

Havisen ved Antarktis er på tilbagetog. Området har ellers hidtil været forskånet for den globale opvarmning. Foto: Pixabay

Mens Arktis er svundet kraftigt ind i takt med den globale opvarmning, har vejrmønstret ved Antarktis forskånet havisen i Det Sydlige Ishav fra samme skæbne. Indtil nu.

For ifølge satellitmålinger fra the U.S. National Snow and Ice Data Center (NSIDC) smelter havisen i begge områder nu med en sådan hast, at isens areal samlet set er 3,84 mio. km2 mindre end sit gennemsnit for perioden 1981-2010. Hvilket nogenlunde svarer til størrelsen på Indien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- "Lige nu sker der nogle ret vanvittige ting," siger Mark Serreze, leder af NSIDC, til Retuers, med henvisning til at der nogle steder ved Arktis har været 20 grader varmere end normalt.

Havisens udbredelse både i Arktis og Antarktis er således rekordlavt for årstiden.

Et mysterium

At Antarktis i modsætning til Arktis ikke er svundet ind de seneste årtier, har været et af klimabenægternes argument for, at kloden slet ikke bliver varmere. Dette modsiges dog af adskillige temperaturmålinger af hav og land fra institutter i både USA, Storbritannien og Japan - ale viser en entydig og markant opvarmning.

Forskere har endnu ikke et entydigt svar på, hvad årsagen bag Antarktis' udbredelse er, men en af teorierne er, at de kølige vestenvinde i området har afskærmet isen fra de stigende temperaturer.

Alt tyder på, at 2016 bliver rekordvarmt - delvist hjulpet på vej af vejrfænomenet El Niño, men primært på grund af menneskets udledning af drivhusgasser. Med El Niño stilnet af, forventes det, at 2017 bliver lidt køligere, end dette år har været, men fortsat højere end niveauet før den industrielle revolution.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE