Topnyheder

Forskere om politikeres klima-tweet: "bullshit", "uværdigt", "bekymrende&qu

Amerikanske politikere deler klimabenægtende indlæg og kritiserer grønne organisationer fra officiel Twitter-profil. Adskillige forskere har svaret igen.

"Uværdigt", "bekymrende" og "et tydeligt eksempel på cherry-picking af data". Klimaforskere har ikke meget til overs for det amerikanske forskningsudvalg, House of Science, i Repræsentanternes Hus.

Udvalget, der har et republikansk flertal, har erklæret sin modstand mod klimaaftalen fra Paris, og har fra sin Twitter-profil for nylig delt et klimabenægtende blogindlæg fyldt med vildledende konklusioner og udeladelse af væsentlige data fra det kontroversielle medie Breitbart.

Med titlen "Global Temperatures Plunge. Icy Silence from Climate Alarmists" antyder indlægget, der henviser til en artikel i britiske Daily Mail, at den globale temperatur nu styrtdykker - men artiklen og blogindlægget er vildledende og drager fejlagtige konklusioner, skriver den britiske avis The Guardian, der har talt med flere forskere.

Uklar artikel, som udelader konteksten

Daily Mail er både uklar om, hvor i atmosfæren temperaturen er faldet, den overdriver faldet, og den udelader flere vigtige sammenhænge med temperaturerne og vejrfænomenet El Niño, der har medvirket til den massive opvarmning i 2016. Daily Mail nævner heller intet om, at temperaturen i havet stadig stiger støt.

- "Hvis forskningsudvalget vil forstå forskning, burde den tale med klimaforskere," siger Adam Sobel, klimaforsker ved Columbia University, USA, til The Guardian.

Han fortæller, at artiklen og blogindlægget misforstår, hvilken sammenhæng El Niño og La Niña kan have på enkelte års temperaturer. Efter at El Niño er stilnet af, vil man nemlig opleve, at temperaturen kan falde - det betyder bare ikke, at den globale opvarmning er ophørt.

- "Temperaturen stiger i et par år, og så får vi det varmeste år i historien, men så falder temperaturen igen og når et niveau, der stadig er et godt stykke over gennemsnittet for det 20. århundrede. Det modbeviser på ingen måde årsagen til den længerevarende temperaturudvikling," forklarer han til avisen.

"Falske nyheder"

Michael Mann, klimaforsker ved Penn State University, mener, at det er "uværdigt", at forskningsudvalget deler sådanne artikler med "falske nyheder" og betragter det som en bevidst måde at vildlede befolkningen på. Han minder om, at vi for første gang har registreret tre rekordvarme år i træk, på trods af at El Niño primært har påvirket et enkelt års temperaturer.

Daily Mails artikel kritiseres også for at cherry-picke - altså at håndplukke enkelte data og udelade den større sammenhæng for at nå frem til en søgt konklusion. For at hævde at temperaturen falder, har Daily Mail udelukkende taget udgangspunkt i temperaturudviklingen inden for det røde felt (se illustrationen) - altså en kort årrække - frem for at se på den langvarige tendens.

Samtidig nævner Daily Mail kun temperaturen på landjorden og udelader altså helt temperaturstigningen i havet, som dækker 70 pct. af kloden og påvirker afsmeltningen af polerne mere end luftens temperatur.

- "Det er et tydeligt eksempel på cherry-picking af data," siger Kerry Emanuel, professor ved MIT, til The Guardian.

The Guardian har kontakt forskningsudvalgets talsperson og flere ledende republikanere, som dog ikke har svaret på henvendelserne.

Gjorde grin med modstanders holdning

Det er imidlertid ikke første gang, at udvalget fremturer en holdningspræget dagsorden og tager afstand til visse former for forskning, og siden 2010 har udvalgets formand, republikaneren Lamar Smith, skrevet fem indlæg på Breitbart. Han er netop blevet genvalgt som udvalgets formand.

I 2014 skrev Science om, hvordan flere medlemmer af udvalget gjorde grin med præsident Barack Obamas forskningsrådgiver John Holdrens holdning til klimaforandringerne, og det endte med en to timer lang høring, hvor sarkasmen føg fra både republikanere og demokrater.

House of Science har også for nylig hængt klimahjemmesiden Yale Climate Connections ud og kritiseret "grønne grupperinger" for at sætte følelser og politik over fakta.