Topnyheder

Arktis er ved at ændre sig fundamentalt

Rekordvarme har ramt Svalbard. Klimaændringerne i Arktis er så markante, at området er ved at ændre sig grundlæggende. Det berører både dyr, planter og mennesker.

Svalbard nærmer sig varmetemperaturer. Foto: Pixabay

Varmen ved Arktis er så gennemtrængende, at gennemsnitstemperaturen på det norske ørige i området, Svalbard, helt usædvanligt balancerer på frysepunktet.

- "Det er en smule chokerende. Havde du spurgt mig for fem eller 10 år stiden, kunne jeg ikke have forestillet mig de temperaturer i 2016," siger Ketil Isaksen fra det norske meteorologiske institut til den britiske avis The Independent.

Balancerer på frystepunktet

Den årlige gennemsnitstemperatur på Svalbard ligger normalt på minus 6,7 grader celsius, og det hidtil varmeste år var i 2006, da der var minus 1,8 grader. Svalbards største by, Longyearbyen, forventes at nå 0 grader celsius i 2016.

Og for øgruppen har hver enkelt af de seneste 73 måneder været varmere end deres gennemsnit. Det påvirker isens udbredelse, som lige nu er den næstlaveste nogensinde registreret.

- "Der er stadig enorme områder i Barentshavet og Det Kariske Hav øst for Svalbard, hvor der slet ikke er nogen is," siger Ketil Isaksen om områder, der normalt fryser hastigt til i løbet af november.

- "Selv med en kold december, ser det ud til, at vi får endnu en solid varmerekord, siden målingerne blev påbegyndt i 1899," siger han endvidere til NRK og tilføjer, at de har registreret en opvarmning af permafrosten helt ned på en dybde af 80 meter.

Området forandre sig grundlæggende

Ifølge en ny rapport - The Arctic Resilience Report - fra Stockholms internationella miljöinstitut (SEI) vil den manglende udbredelse af is accelerere den globale opvarmning; jo mindre lys is, der er, desto mindre varme reflekteres tilbage. I stedet er der mere mørkt hav til at absorbere solens varme, og rapporten vurderer, at der er tale om en grundlæggende forandring i Arktis.

- "Denne grundlæggende forandring vil påvirke klimaets stabilitet, landskabet, planternes og dyrenes evner til at overleve, samt de indfødte folks eksistensgrundlag og levevis," lyder det fra instituttet, som også skriver:

- "Tegnene på forandring er overalt i Arktis: Temperaturer på næsten 20 grader celsius over sæsonens gennemsnit måles i Det Arktiske Ocean. Sommerens isdække har ramt flere rekordlave omfang i det forgangne årti. Infrastruktur bygget på permafrosten synker, i takt med at de underliggende lag tør."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE