Topnyheder

Trumps toprådgiver: Det meste klimaforskning er noget sludder

USA's kommende præsident Donald Trump skal nok have et åbent sind om klimaforskningen - men udgangspunktet er, at det meste er noget sludder, siger Trumps toprådgiver.

Reince Priebus, Donald Trumps stabschef, slår fast, at Trump som udgangspunkt finder klimaforskningen som "sludder". Foto: Gage Skidmore/flickr

Da Donald Trump forleden udtalte til The New York Times, at han ville se på klimaforskningen med et åbent sind, gav det flere medier anledning til at tro, at han var blødt op på sin ellers stærkt skeptiske holdning om de menneskeskabte klimaforandringer.

Nu slår hans stabschef, Reince Priebus, dog fast, at selvom præsidenten vil have et "åbent sind", så er hans udgangspunkt, at det meste forskning i de menneskeskabte klimaforandringer er "noget sludder".

Vil fjerne Nasas klimaforskning

Adspurgt i et interview med Fox News udtaler Reince Priebus:

- "Det eneste, han sagde, efter at være blevet stillet nogle spørgsmål om det, var, at han nok skulle have et åbent sind, men at hans udgangspunkt er, at det meste er noget sludder - men han skal nok have et åbent sind og lytte til folk. Jeg tror, at det var det, han sagde."

Donald Trumps administration planlægger også, at skrotte alle bevillinger til Nasas klimaforskningsenhed for i stedet at øge budgettet til rumudforskning. Han har desuden truet med at trække USA ud af klimaaftalen og kaldte i 2012 global opvarmning for et kinesisk påfund.

Trods dette underskrev han i 2009 forud for Cop15 i København et brev, hvor der blev opfordret til at handle mod klimaforandringerne og bakke op om den grønne omstilling.

Åbent brev fra forskere

En gennemgang af godt 24.200 klimastudier udgivet i 2013 og 2014 viste, at der i blot fem af studierne ikke blev bakket op om, at mennesket er skyld i de nuværende klimaforandringer, og for nylig skrev 376 forskere, herunder 30 nobelprisvindere, et åbent brev til den kommende præsident (da valget endnu ikke var afgjort), hvori de opfordrede til, at USA fastholder en aktiv, grøn klimapolitik.

- "Menneskeskabte klimaforandringer er ikke tro, svindel eller en konspiration. Det er den fysiske virkelighed. Fossile brændstoffer satte gang i den industrielle revolution. Men afbrændingen af olie, kul og gas førte også til størstedelen af den historiske forøgelse af drivhusgasser i atmosfæren. Denne øgning af drivhusgasser ændrer Jordens klima," lød det bl.a. i brevet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE