Topnyheder

Der er giftrester i halvdelen af dansk konventionel frugt

Der er en stigende mængde sprøjtegiftrester på dansk konventionel frugt og grønt, viser en ny rapport. Vil man undgå resterne, bør man vælge økologisk.

Der er pesticidrester i 52 pct. af dansk konventionel frugt og 23 pct. grønt. Foto: Pixabay

Køber man en dansk konventionel frugt er risikoen nogenlunde 50/50 for, at der vil være rester af sprøjtegifte på den. Faktisk steg forekomsten af pesticidrester i dansk konventionelt frugt og grønt en smule i 2015 i forhold til både 2014 og 3013. Det viser den årlige pesticidrapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

52 pct. af dansk konventionel frugt havde rester af pesticider i sig, mens tallet for danske konventionelle grønsager var 23 pct.

Stadig bedre end EU

I 2014 var der giftrester i 45 pct. af frugten og 25 pct. af grønsagerne. Dermed er der sket et lille fald i forekomsten af pesticidrester i dansk grønt, men stigningen for frugt er så stor, at der samlet set er sket en stigning.

Der er dog fortsat væsentligt færre giftrester i danskproduceret frugt og grønt, i forhold til det der importeres fra øvrige EU-lande.

- "Endnu en gang viser rapporten, at vi her i Danmark har nogle ansvarlige avlere, der sørger for at begrænse mængden af pesticidrester, vi får ind i kroppen, når vi spiser frugt og grønt," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse på trods af den lille stigning.

Tallene fordeler sig således

Pesticidrester i dansk konventionelt frugt (tal for EU-landmænd i parentes):

  • 2015: 52 pct. (69 pct.)

  • 2014: 45 pct. (73 pct.)

  • 2013: 49 pct. (70 pct.)

Pesticidrester i dansk konventionelt grønt:

  • 2015: 23 pct. (50 pct.)

  • 2014: 25 pct. (52 pct.)

  • 2013: 18 pct. (48 pct.)

Grænseværdien var ikke overskredet i dansk frugt, men den var for høj i 0,7 pct. af det testede grønt - en lille stigning i forhold til tallet for 2014, der lå på 0,4 pct. I 2013 var grænseværdien overskredet i 0,3 pct. af tilfældene.

DTU Fødevareinstituttet vurderer generelt, at de pesticidrester, der kan findes i fødevarer på det danske marked, ikke er farlige for forbrugerne.

I stikprøvekontrollen blev der udtaget 671 prøver af konventionel frugt og 848 prøver af konventionelle grøntsager.

Resultater for økologi

Vil man minimere risikoen for sprøjtegiftrester i frugt og grønt, bør man vælge økologi, hvor forekomsten af rester er forsvindende lille.

Der var påvisninger i fem af i alt 167 prøver, svarende til 3 pct.: én prøve af dansk oprindelse og fire prøver af udenlandske varer. I ingen tilfælde blev det vurderet, at der var tale om tilsigtet anvendelse og hermed en overtrædelse af økologireglerne.

Der var fund af prosulfocarb i en bredbladet persilleprøve fra Danmark - den mest sandsynlige forklaring ifølge rapporten er, at det stammer fra nabomarken. Derudover var der fund af rester i tre agurkeprøver fra Spanien og en pæreprøve fra Holland.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk