Topnyheder

Ikonisk næsehorn har mistet livet

Næsehornet Hope overlevede på mirakuløs vis de skader, som krybskytter havde pådraget hende, og blev et symbol på håb for sin art. Nu kunne hendes krop dog ikke mere.

I over halvandet år kæmpede næsehornet Hope en kamp mod de skader, som krybskytter havde påført hende, da de havde hakket hendes horn af og efterladt hende døende i slutningen af april sidste år.

Organisationen Saving The Survivors (STS) tog sig siden af hende, og med sine dyrlægers hjælp overlevede hun skaderne, men nu kunne hun alligevel ikke mere. Organisationen oplyser via sin Facebook-profil, at hun er død - muligvis af en infektion i tyndtarmen, men årsagen kan først fastlægges efter en obduktion. Det står derfor heller ikke klart, om dødsfaldet har en sammenhæng med hendes tidligere skader.

Fundet alene i bushen

Med overskriften "14. november 2016 - Bortgangen af et ikon" skriver STS på Facebook, at:

- "Hun vandrede alene i bushen i adskillige dage, hårdt såret og med halvdelen af sit ansigt hakket af - men hun overlevede mod alle odds. Der var derfor ingen tvivl, da hun blev døbt Hope (Håb, red.) og blev en ambassadør verden over for sin art. Hendes helingsproces er blevet beskrevet som mirakuløs, og hun fortsatte med at udvise kampånd."

STS oplyser endvidere, at hun lod til at have det helt fint, blot få timer før hun blev fundet død.

Opdateringen om Hopes død er p.t. blevet delt knap 5.000 gange, har affødt over 2.600 kommentarer.

Hope var et hvidt næsehorn, som der kun er ca. 12.000 individer tilbage af. Hun blev seks eller syv år. Hvide næsehorn kan blive op til 50 år.

Bestanden falder drastisk

Saving the Survivors er en frivillig organisation, der blev stiftet i 2012. Formålet er at redde næsehorn, der er blevet såret - ofte som følge af krybskytteri. Derudover hjælper den unger, som er blevet alene, fordi krybskytter har dræbt moderen. Ifølge organisationen selv overlever mellem 80 og 120 næsehorn årligt på grund af dens arbejde.

Krybskytteriet på næsehorn har været opadgående de seneste år. Det steg med massive 9.300 pct. fra 2007 til 2014, og det forgangne årti har kostet 6.000 næsehorn livet.

Der er ca. 25.000 næsehorn tilbage i naturen. For 150 år siden var der ifølge Verdensnaturfonden over én million, og i marts udtalte Craig Bruce, der er ekspert i næsehorn ved the Zoological Society of London, til BBC, at det afrikanske næsehorn uddør i naturen inden for 10 år, hvis udviklingen fortsætter.

Se et indslag om Hope øverst i artiklen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE