Topnyheder

Minister: Trumps klimaplan er "fuldstændig katastrofal"

"Jeg tør håbe, at sådan noget er valgløfter fremsat for at behage visse vælgere, som ikke har forstået, at global opvarmning er en realitet," siger Frankrigs miljøminister. Vi står ved aftalen, fastslår Kina og Saudi-Arabien.

Frankrigs miljøminister, Segolene Royal, gruer for Donald Trumps plan om at trække USA ud af klimaaftalen. Foto: UN Climate Change/flickr

Det har vakt bekymring på det igangværende klimatopmøde i Morocco - COP22 - at klimabenægteren Donald Trump vandt præsidentvalget.

Republikaneren er nu ved at undersøge, hvordan han hurtigst muligt kan trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, og samtidig vil han udbygge den fossile industri i USA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- "Hvis han træffer den beslutning, vil det være fuldstændig katastrofalt, siger Frankrigs miljøminister, Segolene Royal, til Reuters, som dækker COP22 i byen Marrakesh.

- "Jeg tør håbe, at sådan noget er valgløfter fremsat for at behage visse vælgere, som ikke har forstået, at global opvarmning er en realitet," tilføjer hun og udtrykker en forventning om, at Kina vil overtage USA's rolle som en af lederne i den grønne omstilling, hvis altså USA skulle trække sig.

Andre store lande står ved aftalen

Både Kina og den olierige stat Saudi-Arabien fastslår, at de står ved klimaaftalen.

- "Vores politik og handling vil ikke blive påvirket af noget af det, som den amerikanske regering gør," siger Chen Zhihua fra Kinas nationale udviklings- og reformkommission.

En af Saudi-Arabiens delegerede, som kun ville udtale sig på betingelse af anonymitet, sagde også, at staten bakker op om aftalen og uddybede, at den er sårbar over for klimaforandringernes konsekvenser.

Vil også ud af støttefond for fattige lande

Donald Trumps sejr og modstand mod klimaaftalen er som en kæp i hjulet på en hidtil uset samarbejdspolitik landene imellem. Klimaaftalen trådte formelt set i kraft under et år efter, at den var indgået, hvilket var flere år før forventet. Og til sammenligning tog det hele syv år, fra Kyoto-protokollen var forhandlet i 1997, til den trådte i kraft. Samtidig bakkede både Kina, USA og Indien - nogle af klodens største udledere af drivhusgasser - klimaaftalen op.

En del af klimaaftalen går også ud på, at de rigere nationer skyder penge i en klimafond, der skal hjælpe ulandene med at tilpasse sig - også dette vil Trump have USA ud af.

USA står for ca. en femtedel af verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Der er også lyspunkter

Der er imidlertid også lyspunkter i de seneste dages fortvivlelse over klimaindsatsens fremtid: Priserne på vind- og solenergi er styrtdykket de senere år, over 600 virksomheder har planlagt at ændre deres strategi, så den bliver mere klimavenlig i tråd med Paris-aftalen, og for første gang oversteg kapaciteten fra vedvarende energi sidste år kapaciteten fra kul.

Det betyder, at vedvarende energi i teorien kan producere mere energi end kulindustrien, men eftersom vedvarende energi ikke kører på maksimal kapacitet døgnet rundt, kommer der stadig mere strøm fra kul end ren energi.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk