Topnyheder

Ny klimarapport: Rekordvarmt, havet stiger hurtigere, større risiko for tørke

De menneskeskabte klimaændringer har bidraget til over halvdelen af ekstreme vejrfænomener fra 2011-2015. Samtidig er perioden den varmeste nogensinde målt, viser en ny klimarapport.

Forskning viser, at klimaforandringerne spiller en rolle i flere ekstreme vejrfænomener rundt om i verden. Foto: Mark Robinson/flickr

Det er en skrøne, at kloden ikke er blevet varmere siden 1990'erne, sådan som bl.a. professor emeritus i geologi Johannes Krüger har fremsat i sin bog "Klimamyten". Perioden 2011 til 2015 er således den varmeste femårige periode målt, siden man begyndte at registrere den globale temperatur i 1880. Det oplyser World Meteorological Organization (WMO) i en ny rapport om klimaet, 'The Global Climate 2011-2015'.

Samtidig krydsede atmosfærens koncentration af CO2 milepælen på 400 ppm (partikler per million) ved målestationen Mauna Loa, hvilket er godt 40 pct. over niveauet før den industrielle revolution.

- "Klimaforandringernes effekter har gennemgående været tydelige på global skala siden 1980'erne: stigende temperaturer på kloden, både på lands og til vands, havet stiger, og der er en omfattende smeltning af is. Klimaændringerne har også øget risikoen for ekstreme vejrfænomener som hedebølger, rekordmeget regn og ødelæggende oversvømmelser," siger WMO's generalsekretær Petteri Taalas i en pressemeddelelse.

Klimaforandringerne bærer skylden for flere vejrfænomener

I rapporten tager forskerne bl.a. udgangspunkt i 79 studier udgivet fra Bulletin of the American Meteorological Society mellem 2011 og 2014. De konkluderer, at menneskeskabte klimaforandringer har bidraget til godt halvdelen af de ekstreme vejrfænomener i perioden. Nogle studier fandt, at risikoen for hedebølger er øget med 10 gange.

Et konkret eksempel er det kraftige regnfald, som Storbritannien oplevede i december 2015 - forskere konkluderer i et studie, at klimaforandringerne har øget risikoen for en sådan hændelse med 40 pct. De menneskeskabte klimaforandringer spillede også en faktor i hedebølgen i det vestlige og centrale Europa i juli 2015 samt den udbredte hedebølge i dele af Asien og Mellemøsten fra 2013 til 2014.

Forskning i, hvilken rolle klimaforandringerne spiller i klodens vejrfænomener er et relativt nyt, men stadigt voksende felt, som har interesseret forskerne de senere år, i takt med at kloden er blevet varmere. Eksempelvis kan man undersøge, hvilken effekt det varmere vejr har på vindstrømme, og hvordan det så påvirker et vejrfænomen. Tørke er det vejrfænomen, som klimaforandringerne har haft størst indvirkning på.

Havet stiger hurtigere

WMO's rapport fastslår desuden, at den globale opvarmning nu har nået 1 grad celsius og dermed nærmer sig de 1,5 grader, som landene under klimatopmødet i Paris sidste år blev enige om at forsøge at holde sig under.

Gennemsnitstemperaturen i perioden 2011-2015 lå 0,57 grader celsius over snittet for perioden 1961-1990, og samtidig er den globale havtemperatur den højeste nogensinde målt. Det har medført, at Arktis nu er 28 pct. mindre end sit gennemsnitsareal for perioden 1981-2010.

Dog er Antarktis faktisk en anelse større end sit gennemsnit for samme periode - ifølge forskere skyldes det, at kolde havstrømme og vinden er så stærke faktorer i regionen, at de lige nu forhindrer varmt vand i at komme til.

Satellitdata viser også, at havets stigning er accelereret; fra gennemsnitligt 1,7 mm om året i perioden 1900-2010 til 3 mm om året fra 1993 til nu.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk