Topnyheder

Teenagere kan trække Trump i retten for destruktiv klimapolitik

Børn og unge i alderen 9 til 20 år trækker inden længe den amerikanske regering i retten for at føre en destruktiv klimapolitik. Juridisk ekspert kalder sagen den "største retssag på kloden".

Vejen er banet for, at 21 børn og unge kan trække den amerikanske regering for en føderal domstol i løbet af de kommende måneder. Det er en kendsgerning, efter at en dommer har afvist myndighedernes anmodning om, at sagsanlægget afvises. Det skriver CNN.

Sagsøgerne, der er i alderen 9 til 20 år, sagsøgte oprindeligt præsident Barack Obama for at gøre for lidt for at modarbejde klimaforandringerne og samtidig øge udledningen af drivhusgasser ved at tillade udvinding af fossile brændstoffer på statens jord. Men eftersom Barack Obama fratræder til januar næste år, kan det blive hans efterfølger, Donald Trump, der sagsøges.

Sagsøgernes argument er, at klimaforandringerne vil påvirke deres frihed og velstand, og at deres grundlovssikrede rettigheder dermed krænkes, når politikerne ikke fører en politik, der modarbejder global opvarmning.

Donald Trump har udtalt, at han vil trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, og at han tror, at global opvarmning er et kinesisk påfund for at stjæle amerikanske arbejdspladser.

Klimaforandringerne påvirker frihed og velstand

- "Trump får magten til at udvande præsident Obamas klimatiltag og ignorere USA's forpligtelser i sidste års klimaaftale fra Paris. Disse skridt vil være katastrofale for vores land. Det vil udsætte såvel ungdommen i Amerika som fremtidens generationer for uoprettelige, store risici fra de ødelæggende konsekvenser af global opvarmning," siger børnenes advokat Julia Olson, jurist og leder af organisationen Our Children's Trust, der fører børnenes sag og generelt taler børn og unges sag i klima- og miljøsager.

Hun fortæller, at de foretrækker at føre sagen, mens Obama endnu er præsident, men at det ikke er sikkert, det kan nås.

Mary Wood, fakultetleder ved Environmental and Natural Resources Law Center på University of Oregon har udtalt til CNN, at søgsmålet vil være den "største retssag på kloden".

Der er i øvrigt ved at blive indspillet en dokumentar om sagen. Se traileren til den øverst i artiklen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE