Topnyheder

Grønne organisationer tager afstand fra bæredygtigt samarbejde

RSPO-stemplet skulle være forbrugernes garanti for, at palmeolien er bæredygtigt produceret. Men flere grønne organisationer tager nu afstand fra den.

Produktionen af palmeolie er skyld i massiv skovrydning - og nu tager flere NGO'er afstand fra industriens bæredygtige stempel. Foto: Cifor/flickr

Flere grønne organisationer tager afstand fra palmeolieindustriens bæredygtige samarbejde - Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). De mener ikke, at projektet reelt er bæredygtigt.

RSPO-certificeringen er ellers palmeolieproducenternes bæredygtige stempel og har i alt godt 3.000 medlemmer, herunder både producenter og en række grønne NGO'er. Én NGO meldte sig ud i sommer, og nu truer AidEnvironment Asia også med at melde sig ud på grund af RSPO-ledelsens håndtering af en sag med producenten IOI tidligere på året. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ledelsen skal beklage

Eric Wakker, seniorkonsulent ved organisationen AidEnvironment Asia, vil have, at ledelsen offentlig indrømmer, at det var en fejl, at den gav IOI sin RSPO-certificering tilbage blot fire måneder efter at have frataget den.

- "RSPO-sekretariatet er mere interesseret i at sælge certificeret palmeolie, end det er i at sikre troværdigheden om sin påstand om bæredygtighed," siger Eric Wakker til Reuters.

En palmeoliefabrik i Sepang, Malaysia. Foto: Marufish/flickr

IOI mistede sin certificering i foråret, da AidEnvironment havde klaget over, at IOI ulovligt havde fældet regnskov i Indonesien, men fik altså certificeringen tilbage efter at have opdateret sin miljøpolitik.

Det var dog alt for letkøbt, mener flere organisationer, og i slutningen af september blokerede Greenpeace for nogle af IOI's skibe. Den australske NGO Palm Oil Investigations (POI), der ikke er RSPO-medlem, er nu stoppet med at anbefale forbrugerne at købe produkter med RSPO-certificeret palmeolie.

- "Efter at IOI kom tilbage, kan vi ikke længere anbefale nogen at vælge certificeringen," siger Lorinda Jane, stifter af POI.

NGO'en PanEco meldte sig ud som RSPO-medlem i sommer, bl.a. med begrundelsen at der ikke holdes tilstrækkeligt øje med producenterne.

Palmoelie truer orangutangens overlevelse

NGO'erne Verdens Skove og Red Orangutangen skriver på deres hjemmesider, at ingen palmeolie reelt er bæredygtig, men at RSPO-olie er det bedste alternativ.

RSPO's ledelse er dog ikke bekymret - her lyder det, at der er flere NGO'er, der melder sig ind i samarbejdet end ud af det.

Produktionen af palmeolie er skyld i massiv skovfældning, som bl.a. truer orangutangens overlevelse og bidrager til den globale opvarmning; både når skov afbrændes, men også idet der bliver mindre regnskov til at absorbere drivhusgasserne.

På bare 25 år er over 25 pct. af Indonesiens skov blevet ryddet til produktionen - et område omtrent svarende Tyskland. Indonesien og Malaysia er verdens to største producenter af palmeolie, som indgår i en stor del af fødevarer såsom visse chips, revet ost

Læs også: Bidrager du også intetanende til rydning af regnskoven?

Skov er fældet for at gøre klar til produktionen af palmeolie. Foto: Rainforest Action Network/flickr

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk