Topnyheder

Opsigtsvækkende dom giver rettigheder til chimpanse fra berygtet zoo

"Vi kan bedømme et menneskets hjerte ud fra dennes behandling af dyr," sagde en argentinsk dommer, da hun i en retssag dømte til fordel for en indespærret chimpanse.

Mendoza Zoo skal overdrage chimpansen Cecilia til et reservat, hvor hun kan leve i naturlige omgivelser. Bemærk: billedet er fra 2008, og fotografen har ikke angivet, om det er Cecilia på billedet. Foto: Mario Gonzalez/flickr

En chimpanse har ret til at opholde sig i naturlige omgivelser med artsfæller. Det har en dommer i en argentinsk retssag slået fast, og dermed skal den berygtede zoologisk have Mendoza Zoo overdrage chimpansen Cecilia til et naturreservat for chimpanser. Det skriver The Independent, som citerer den argentinske avis Los Andes.

Det var organisationen The Association of Professional Lawyers for Animal Rights (Afada), der lagde sag an på vegne af chimpansen, der lever under tvivlsomme forhold i den zoologiske have, der blev verdenskendt for at have huset isbjørnen Arturo, der indtil sin død i sommer var kendt som "verdens mest ensomme isbjørn".

- "Vi taler ikke om borgerrettigheder som fastlagt i civilloven. Vi taler om en arts egne rettigheder: udvikling og et liv i dens naturlige habitat," siger dommer María Alejandra Mauricio til Los Andes ifølge The Independent.

I sin afsluttende bemærkning citerede hun den tyske filosof Immanuel Kant med sætningen: "Vi kan bedømme et menneskets hjerte ud fra dennes behandling af dyr".

Kamp for rettigheder

Afadas leder, Pedro Terrados Pozas, kalder dommen for en "milepæl":

- "Denne dom er en milepæl, fordi en dommer for første gang i den juridiske verdenshistorie har godkendt den øjeblikkelige flytning af habeus corpus (frihedsberøvet person, der får efterprøvet sin frihedsberøvelses lovlighed, red.) til vores reservat i Brasilien og med argumenter, der bakker op om vores kamp om at tage hensyn til abers rettigheder."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE